Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Tânărul om de afaceri, în vârstă de 24 de ani, are cultura antreprenorială în familie, tatăl său fiind cel care a început un mic business în domeniul croitoriei, drum pe care l-a ales şi Dorian Ienea.

„De zece ani, tatăl meu activează în domeniul croitoriei la comandă. Era nevoie de un suflu nou, de schimbarea politicilor manageriale. Faptul că s-a declanşat programul prin Agenţia pentru implementarea proiectelor şi programelor pentru IMM-uri, mi-a oferit o oportunitate de a iniţia o afacere. De fapt, prin noua afacere intenţionez să extind ceea ce a început tatăl meu. Puteam accesa un credit sau să am o contribuţie proprie. Am ales varianta secundă, în ideea în care prima firmă s-a dizolvat“, ne-a declarat acesta.

Dorian Ienea a putut, astfel, să intre în rândul celor care au înfiinţat un SRL-D, adică un SRL debutant. Tânărul om de afaceri a păstrat cei patru angajaţi ai firmei dizolvate, a cumpărat un sediu nou şi a devenit asociat unic în firmă. De la idee până la faptă a durat aproximativ un an.

„Procedura a fost destul de uşoară: a fost un plan de afacere, l-am completat, am primit un punctaj şi a mai durat o lună evaluarea. În domeniul economiei nu sunt un novice şi m-a ajutat experienţa din anul 2009, când am avut ocazia să particip la Olimpiada naţională de economie de la Ploieşti, unde am obţinut o menţiune. Studiile mi-au oferit posibilitatea să continui. Sunt stagiar la Corpul experţilor contabili şi doctorand. Sper să schimb, prin această nouă afacere modul de comunicare cu clienţii, pentru că noua locaţie permite extinderea. Voi activa în croitoria la comandă, dar în noul sediu vom avea şi un magazin de prezentare şi vânzare a materialelor folosite în domeniu, un atelier dotat cu mijloace tehnice performante (inclusiv maşină de brodat), un birou, o sală de croi, precum şi un spaţiu de primire a clienţilor“, a mai precizat Ienea.

Prin urmare, tânărul a ales să activeze într-o afacere de nişă ce este preconizată a începe în toamna acestui an, iar aceasta are bătaie lungă, în ideea în care mai sunt prevăzute extinderi în domeniul serviciilor prestate. „Dacă aş spune că e uşor, poate că nu aş fi corect faţă de alţii. Eu pot să spun că mi-a fost destul de uşor pentru că am avut acces la informaţii şi am avut pregătirea de bază ca economist. Până la urmă, fiecare investiţie care se face este normal să fie justificată şi este normal să se facă o previziune cel puţin pe termen mediu. Majoritatea tinerilor întreprinzători nu înţeleg de ce li se cer atâtea acte şi sunt puşi pe drumuri. Pentru că şi ei, la rândul lor, trebuie să fie acoperiţi. Nu poţi să investeşti nici ca stat, nici ca firmă privată fără a avea o acoperire. Birocraţia este stufoasă, dar nu se pun termene imposibile. Orice portiţă avem, trebuie să ne folosim de ea. Oricine doreşte şi are un plan bine definit poate să investească“, a mai amintit Ienea ca un sfat pentru tinerii care ar dori să-i calce pe urme.

Flavius Rotariu