Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Colecţia Muzeului Cineastului Amator din Reşiţa s-a îmbogăţit cu trei aparate de proiecţie româneşti. Acestea au fost donate recent de Gheorghe Tarasof din Anina. Printre piesele donate se află şi un aparat pe 16 mm, fabricat de Institutul de Optică România în jurul anului 1980. Andrei Bălbărău mulţumeşte d-lui Tarasof şi îşi exprimă speranţa ca exemplul său să fie urmat şi de alţii.

Muzeul realizează proiecţii de film pe peliculă de fiecare dată când primeşte solicitări. Iată de ce, aparatul produs de IOR este cum nu se poate mai potrivit, mai ales că este cel mai avansat model din colecţia de aparate IOR de care dispune muzeul reşiţean. Aparatul are două motoare şi o boxă de sunet interioară, iar amplificatorul este net superior faţă de modelele anterioare. Deocamdată Andrei şi dl. Tarasof se străduiesc să-l facă să funcţioneze.

Despre Gheorghe Tarasof trebuie spus că a prins rădăcini în Anina după ce, cu ani în urmă, venea de la Lupeni în interes de serviciu. Cândva a activat la cineclubul din Lupeni, la Ama Film Lupeni. A aflat despre muzeul lui Andrei prin intermediul Casei de Cultură din Anina. „Are o mică arhivă care, printre altele, cuprinde filme ţinând de protecţia muncii sau materiale filmate în Lupeni. Dorea să le vizioneze şi a luat legătura cu noi pentru a vedea dacă îl putem ajuta. Am răspuns pozitiv iar acum lucrăm la filme, pentru că trebuie să le curăţăm, să verificam starea filmelor, să refacem lipiturile. Ne bucurăm că dl. Tarasof ne-a căutat şi vom facem tot ce ne stă în putere ca să-l ajutăm. Am putea chiar să şi digitalizăm o parte din filme”, aflăm de la Andrei.

În momentul de faţă, activitatea muzeului se împarte între suinerea cineclubiştilor, colecţionarea de piese noi, studiul arhivei de documente şi proiecţii de film ocazionale. „Ne-am bucura dacă am primi sprijin din partea primăriilor care deţin cinematografe. Desigur mai au o parte din vechiul patrimoniu, adică aparate de proiecţie, cărţi tehnice, piese de schimb. Dacă ar exista mai multe donaţii, am putea prezenta mai bine istoria cinematografelor din județ”, încheie Andrei.