Caraş-Severin, Romania

BĂILE HERCULANE – Intervenţia pompierilor este mult îngreunată de accesul dificil şi de lipsa surselor de apă.

Flăcările au izbucnit încă de joia trecută, iar pentru limitarea pagubelor au fost angrenaţi sute de oameni care se luptă, cu un minim de dotare, să reducă efectele focului.

Luni, 357 de persoane se aflau, în jurul orei prânzului, în masivul Domogled. Dintre aceştia, 241 sunt pompieri (146 de la ISU „Semenic” şi 95 reprezintă sprijinul colegilor din judeţele Dolj, Gorj şi Mehedinţi). Pentru a ajuta în lupta cu focul au fost mobilizaţi 16 jandarmi şi 100 de silvicultori. „Din păcate, apa pentru stingere nu se găseşte în zonă, ci se aduce cu camioanele, până în tabăra de bază, iar de acolo este cărată de pompieri în raniţe, cu bidoanele. Se acţionează cu topoare, drujbe sau lopeţi, dar sprijinul important l-a oferit Ministerul Administraţiei şi Internelor, cu două elicoptere care au sistem specializat de stingere. Acestea se aprovizionează fie din barajul Cerna, fie din Dunăre”, a precizat plt. Anca Balint, purtătorul de cuvânt al ISU „Semenic”.

Din fericire, în afara unor răni uşoare pe care le-au suferit cei care au luptat cu flăcările, nu s-a înregistrat nicio victimă. La sfârşitul anului 2011 a mai avut loc un incendiu de proporţii în masivul Domogled, dar acesta s-a manifestat într-o zonă mai accesibilă, înspre Mehadia, iar flăcările au mistuit atunci doar frunzişul căzut pe sol. În incendiul de acum, potrivit silvicultorilor care au intervenit, a ars atât litieră, cât şi arboret. Dacă la început, când a fost sesizat incendiul, ardea vegetaţie pe o suprafaţă sub un hectar, acum aria afectată s-a extins considerabil.

„Este foarte multă stâncărie în zonă, a ars muşchiul de pe aceasta, iar vegetaţia este sub formă de pâlcuri, deci pagubele nu depăşesc cote alarmante. Focul este acum localizat, dar depinde şi de condiţiile meteo. Pompierii ţin să mulţumească oamenilor de suflet care i-au ajutat cu alimente şi mai ales cu apă”, a mai amintit Anca Balint. Pentru a-i ajuta pe cei ce luptă cu flăcările, poliţiştii au strâns şi trimis în zonă alimente.

„Cu sprijinul Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual din Caraş-Severin, dar şi din sumele de bani donate de oamenii legii au fost achiziţionate alimente şi apă. În 4 august a fost efectuat un transport, iar în cursul zilei de luni, 5 august a.c., un alt colet cu aceste bunuri a ajuns în zona incendiului pentru a fi împărţite”, ne-a declarat agent principal Ancuţa Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Caraş-Severin.

Flavius Rotariu