Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Este prognoza pe care o face şeful Regionalei fiscale timişorene pentru următorii cinci ani, dacă nu se vor putea face angajări.

Conducerea Direcţiei Regionale a Finanţelor Publice din Timişoara a fost prezentă joi, 21 noiembrie, la Reşiţa, pentru a prezenta situaţia vistieriei statului în regiune la ora actuală.

Directorul general Lucian Ovidiu Heiuş a vorbit despre procesul de regionalizare a Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală la nivelul Regiunii 5 Vest şi înfiinţarea instituţiei pe care o conduce, vorbind însă despre schimbări ca fiind mai mult de natură administrativă, unificarea ducând la reducerea acelor structuri care nu mai erau necesare în fiecare unitate judeţeană.

Aşa s-a ajuns la o structură regională ce are 2.277 de posturi, dintre care doar 2.221 sunt ocupate, cele vacante fiind blocate. Însă, deşi regionalizarea a lăsat fără un loc de muncă 179 de persoane, direcţia are un deficit de personal în special pe Inspecţie Fiscală şi Colectare. Dacă angajările continuă să fie blocate, prognozează directorul Heiuş, în următorii cinci ani numărul de angajaţi va scădea cu mai bine de 400 (aproximativ 20% din total), ca urmare a pensionării, trecerii în alte sisteme etc.

Şi ar trebui să-l credem pe cuvânt, mai ales că ne-a mărturisit că vreme de şapte ani a condus finanţele hunedorene unde se voia iniţial înfiinţarea regionalei. După proteste, regionala a fost înfiinţată la Timişoara, dar cu directorul de la Deva.

Antoniu Mocanu