Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Tatăl premierului Grindeanu este unul dintre cei 57 de martori din scandalul diplomelor de la Şcoala Postliceală Sanitară „Carol Davila“.

Scandalul legat de felul în care îşi obţineau diplomele absolvenţii Şcolii Postliceale Sanitare „Carol Davila“ a răbufnit zilele acestea, odată cu audierea, la Tribunalul Caraş-Severin, a fostului inspector şcolar general Nicolae Grindeanu, tatăl actualului premier. Care, însă, n-a ajuns în faţa procurorilor anticorupţie, nici n-a fost luat cu mandat de aducere pentru vreo acuzaţie, ci a venit de bună voie, în faţa completului de judecată, în calitate de martor.

Asta au ţinut să sublinieze reprezentanţii Tribunalului Caraş-Severin, care au încercat să oprească valul acuzaţiilor, şi asta reiese şi din rechizitoriul prin care este sesizată instanţa judeţeană vizavi de faptele penale brodate în jurul şcolii sanitare.

La „Carol Davila“ s-au petrecut multe fapte care ar fi fost şterse cu buretele prin abrogata OUG 13. De la abuz şi neglijenţă în serviciu, până la fals şi uz de fals, sub mai multe forme. Potrivit rechizitoriului, „caracatiţa“ din dosar este Eleonora Gavrilesc, managerul Şcolii Postliceale Sanitare „Carol Davila“ din Călan, care „a conceput şi operaţionalizat un mecanism acţional complex prin care se deturnează actul educaţional în scopul susţinerii intereselor financiare personale şi ale apropiaţilor, cu afectarea cadrului legal“.

Pe scurt, femeia, este şi preşedintele Asociaţiei Umanitare „Societatea Doamnelor din Călan“, care este furnizor de educaţie, prin şcolile sanitare cu numele „Carol Davila“ din Călan (unitate acreditată), în Caransebeş (unde este autorizată provizoriu) şi în Deva. Problemele din dosar vizează în special al doilea municipiu cărăşean şi centrul de la Călan. Numai la Călan, din 1993, anul înfiinţării, cursurile au fost absolvite de 2.417 de asistenţi medicali de diferite specializări. Şi tot la Călan, procentul de promovare este de 100%… Iar „cadrelor didactice obediente le suplimenta veniturile prin înscrierea formală în cadrul unor proiecte cu finanţare europeană, accesate prin intermediul Asociaţiei Umanitare «Societatea doamnelor din Călan»“, se arată în rechizitoriu.

Fabrica de diplome

Mai mult decât atât, procurorii vorbesc despre „asigurarea unui ermetism al examenelor (…) alcătuirea unei comisii de concurs cu ajutorul unor angajaţi ai Inspectoratului Şcolar Judeţean“ etc. Ce au mai găsit anchetatorii? Faptul că existau „situaţii în care elevii şcolii postliceale nu frecventau cursurile şcolare şi participau numai la examenele finale“. Oamenii legii dau ca exemplu o absolventă care era în Irlanda, dar a absolvit cursurile la zi, precum şi alta care, deşi nu frecventa cursurile, avea situaţia şcolară încheiată. Dar şi cu indulgenţa profesorilor cumpărată, la examene, unii n-au fost în stare nici să copieze, fiind necesar ajutorul profesorilor supraveghetori…

În anii şcolari 2013/2014 şi 2014/2015, la filiala din Caransebeş, mai mulţi cursanţi şi-au promovat examenele pe bani sau pe diverse bunuri (obiecte decorative, băuturi alcoolice, ceasuri), acordate cadrelor didactice şi medicale. Tot aşa au decurs şi încheiatul mediilor, şi examenele finale. Pentru cadouri se strângeau câte 50 de lei, chiar în sălile de curs. Iar pentru examenul de certificare, taxa era de 250 de lei de persoană, chipurile pentru protocol. Aşa s-au adunat, în august 2015, numai la Caransebeş, din două clase, 10.000 de lei. Nici nu e de mirare felul în care era văzut municipiul de pe Timiş şi Sebeş de către şefa din Călan.

„Ţara fericirii“

„Deplasându-se spre Caransebeş, Eleonora Gavrilesc a discutat telefonic cu fiica sa, Daniela Bora: «Of, of, Doamne, Doamne, eu sunt în drum spre ţara fericirii.» (râde); «No lasă că vii cu bani de acolo»“. De fapt, la acea dată, se pregătea şi schimbarea directoarei filialei din Caransebeş. Lucru care s-a şi făcut, deşi fără respectarea regulilor. Decizia a luat-o Gavrilesc, fără să consulte organele de conducere ale asociaţiei, cum ar fi trebuit. Însă actele au fost aranjate ca şi cum decizia ar fi fost luată în cadrul Adunării Generale, fiind şi înregistrate ca atare.

Anchetatorii consemnează împrumutarea caietelor de practică între cursanţi, cu încuviinţarea profesorilor, aplicarea parafei UPU Caransebeş pe aceste documente de către un asistent, în schimbul sumei de 50 de lei, cumpărarea lucrărilor de certificare profesională de la un asistent medical şi de la un birou de copiat acte de pe strada Primăriei din Caransebeş, contra unor sume care variau între 150 şi 300 de lei.

Frica de „Traian Lalescu“

Şi chiar dacă au trecut prin şcoală fără să calce pe la cursuri sau practică, absolvenţii de la Caransebeş (centru autorizat, nu acreditat) ar fi trebuit să dea examenul final la Reşiţa, la Colegiul Naţional „Traian Lalescu“. Deci nu la centrul de la Călan (acreditat), întrucât în judeţul nostru există deja o unitate acreditată în acest domeniu. Doar că examenele de la „Lalescu“ erau pe bune, iar severitatea de aici ar fi scos din schemă afacerea de la Călan, motiv pentru care liceul reşiţean trebuia înlăturat din proceduri. Aşa s-a apelat inclusiv la transferuri fictive ale unor cursanţi de la şcoala din Caransebeş, la cea de la Călan. Însă asta nu se putea face pentru toată lumea. Motiv pentru care s-a cerut avizul Inspectoratului Judeţean Caraş-Severin, al cărui şef era pe atunci Nicolae Grindeanu.

Înregistrările telefonice consemnează: „Grindeanu nu vrea sub nicio formă!“, „Dar cine e ăsta?“, cei care au făcut presiuni plângându-se că au fost trataţi la uşa şefului ISJ ca ultimii oameni, că au fost lăsaţi să aştepte şi nu au fost băgaţi în seamă. Consemnările convorbirilor telefonice au continuat cu afirmaţiile Eleonorei Gavrilesc: „Joi, vineri vine Mocioalcă, şeful PSD de la Caraş. (…) Şi mă duc să văd dacă pot să vorbesc cu el. Asta nu e o influenţă politică, nu e trafic de influenţă, nu e absolut nimic“. Chiar dacă Mocioalcă i-a primit delegaţia, iar directoarea de la Călan îl numea „un om extraordinar! Aşa ceva mai rar“, lucrurile au rămas la acelaşi stadiu. Aşa că Gavrilesc a apelat la Mihaela Popovici, preşedintele Tineretului Social Democrat, aceasta din urmă spunând, potrivit înregistrărilor, „Astăzi nu am reuşit să mă văd cu dl. Inspector general. Mâine dimineaţă o să mă văd“. Ce s-a întâmplat după, nici procurorii nu mai ştiu, cert este că, potrivit şefei de la Călan, Grindeanu „a fost ok, a fost altul“…

Avizele ISJ

Iar absolvenţii de la „Carol Davila“ Caransebeş au primit avizul să-şi dea examenele la Călan. Doar că la Caransebeş nu funcţionează o singură şcoală postliceală sanitară care are de trecut greul de la „Traian Lalescu“. Aşa că şi „Banatul“, celalaltă, care are centrul la Drobeta Turnu Severin („Gheorghe Ţiţeica“) a cerut la ISJ dreptul de a-şi ţine examenele finale la şcoala mamă. De această dată, însă, avizul ISJ Caraş-Severin a fost negativ… Vizavi de acest aspect, apare şi numele de Ioan Pălean, pe atunci jurist al ISJ Caraş-Severin, care îndeplinea această funcţie şi pentru asociaţia din Călan, pe care s-a bazat mecanismul din judeţul vecin, despre care în rechizitoriu se reţine faptul că şi-ar fi îndeplinit defectuos atribuţiile de serviciu, el fiind cel care deschide lista inculpaţilor, cu abuz în serviciu, instigare şi complicitate la această faptă, procurorii consemnând şi obţinerea de foloase necuvenite.

Există însă şi puncte în care nici oamenii legii n-au desluşit iţele afacerii. Spre exemplu, există indicii cum că la testele de evaluare finală susţinute la Caransebeş, unele lucrări transportate la Călan au fost înlocuite. Nu se ştie ale cui, nu se ştie de cine. Şi chiar dacă şcoală mai mult nu s-a făcut, Parchetul judeţean cere Tribunalului Caraş-Severin anularea certificării profesionale doar în cazul uneia dintre cursantele implicate. De fapt, tânăra care are acum calitatea de inculpat şi riscă, pe lângă ruperea diplomei, o condamnare penală, a ajuns în faţa acestei sorţi pentru că n-ar fi colaborat cu anchetatorii… Restul pot profesa liniştite prin spitalele cărăşene şi nu numai. Cazul este însă cu mult mai complex, cert este că pentru o parte a lor Parchetul cere nemotivat clasarea cauzei, renunţarea la urmărirea penală şi chiar restituirea certificatelor ridicate de la şcoala cu pricina…