Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – În câteva zile, buletinele de ştiri se vor axa pe cozile din vămi făcute de românii care se întorc în ţară de Paşte.

Nu mai sunt aşa mulţi ca altădată; unii s-au stabilit acolo, alţii nu se mai pun pe drumuri pentru câteva zile sau pur şi simplu nu mai sunt atâţia care îşi găsesc un loc de muncă „dincolo“. Am prieteni şi rude care nu vin acasă doar pentru că le este foarte greu să se întoarcă. Şi ca ei sunt destui români. Este dureros să vii aici, să retrăieşti bucurii de altădată alături de cei dragi şi apoi să apuci iar în lume. Dar sunt destui care preferă, fie şi câteva zile, să simtă cu adevărat spiritul acestei sărbători mari. Să nu credeţi că în Spania, Italia, Franţa, Anglia sau Germania românii nu îşi pot găti miel, drob şi pască, însă celelalte ingrediente ale unei sărbători desăvârşite, şi anume liniştea, tradiţia, rădăcinile sau apropierea celor dragi aici le regăsesc.

România nu înseamnă doar corupţie, arestări, sărăcie şi neajunsuri. Astea sunt doar imaginea unei ţări chinuite, o imagine fărâmiţată chiar de noi, de români. Dacă dincolo de ştiri urâte, politicieni corupţi, prostie şi frustrare nu ar mai exista şi o Românie frumoasă nu ar pleda pentru noi atâţia străini. Dacă nu ar crede în frumuseţea sălbatică a României, prinţul Charles nu ar vorbi despre noi pe la diverse dineuri.

Pe la sfârşitul lunii martie, comisarul european pentru agricultură, Phil Hogan, a primit o scrisoare prin care i se cerea să sprijine micii producători români. Cine credeţi că cerea asta? Un irlandez: Peter Hurley, omul care de ani de zile investeşte zeci de mii de euro în organizarea Festivalului Intercultural de Tradiţie Maramureşeană „Drumul Lung spre Cimitirul Vesel”, omul care ne promovează pe unde apucă. Nu ştiu dacă Phil Hogan va sprijini micii producători români pentru că asta trebuie să ceară şi autorităţile române, însă comisarul european pentru agricultură a auzit de la un irlandez că România este „ultima civilizaţie rurală autentică a Europei”.

Tradiţia, portul şi obiceiurile noastre sunt cunoscute în întreaga regiune spaniolă Castilla la Mancha datorită unui spaniol îndrăgostit de ţara noastră. Agustin Montero îndeamnă spaniolii să îşi petreacă vacanţele la noi şi arată unei lumi întregi virtuale sau din viaţa reală imagini senzaţionale surprinse în locurile frumoase din România.

Prin urmare, dincolo de realităţile triste, există şi o Românie pe care noi cei de aici uităm să o mai vedem, un loc pentru care cei plecaţi se întorc fie şi pentru câteva zile, o ţară promovată de mulţi străini. Dincolo de lucruri ce dor, avem o Românie aparte, dăltuită doar în dorul celor care nu se mai bucură zilnic de ea…

Sursa foto: apkxda.com