Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Mai multe descinderi au fost întreprinse în dimineaţa de miercuri, 9 noiembrie, în Oraviţa şi în satele din zonă, încă de la ora 6.00.

Pelicula „Revanşa“, semnată de Sergiu Nicolaescu, începe cu sfatul medicului către Paraipan: „Lăsaţi-vă de fumat!“. Probabil de aici a venit ideea cel puţin originală a oamenilor legii.

Poliţiştii din cadrul Brigăzii pentru Combaterea Criminalităţii Organizate Timişoara – Serviciul de Combatere a Criminalităţii Organizate Caraş-Severin, cu sprijinul Serviciului Informaţii şi Protecţie Internă Caraş-Severin, Inspectoratului de Poliţie şi al celui de Jandarmi din Caraş-Severin, precum şi al Grupării Mobile de Jandarmi „Glad Voievod“ din Timişoara au descins miercuri, de la ora 6.00, în mai multe locuinţe din oraşul Oraviţa şi din localităţile limitrofe pentru combaterea fenomenului contrabandei cu ţigări provenite din Serbia.

Astfel a fost demarată Operaţiunea „Revanşa“, ce are ca obiect documentarea activităţilor unui grup infracţional organizat, format în cea mai mare parte din persoane domiciliate în zona Oraviţa şi implicat în astfel de activităţi ilegale. Ei se ocupau în principal cu introducerea în ţară, în special prin Punctul de Frontieră Naidăş, a unor ţigări achiziţionate din Serbia, şi distribuirea acestora pe piaţa neagră, în cea mai mare parte pe raza judeţelor Caraş-Severin şi Timiş. În acelaşi timp, gruparea infracţională şi-a cristalizat şi poziţia în lumea interlopă din zonă, obţinându-se date certe privind implicarea în activităţi pe linie de violenţă.

În baza probelor obţinute în cauză, miercuri, din dispoziţia procurorului Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Caraş-Severin, aproximativ 60 de poliţişti şi jandarmi au descins în locaţiile folosite de zece suspecţi. În cauză se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de constituire în grup infracţional organizat, sprijinire a unui grup infracţional organizat şi contrabandă.

„Au fost efectuate 15 percheziţii, la sediul unei societăţi comerciale şi în 14 imobile. De asemenea, au fost cercetate şi indisponibilizate cinci autoturisme şi au fost ridicate pentru cercetări documente şi diferite medii de stocare. Au fost ridicate în urma percheziţiilor 500 de pachete de ţigări. Până la ora 14.00, 12 persoane au fost duşi la sediul biroului teritorial Caraş-Severin al DIICOT, în calitate de martori şi suspecţi“, a precizat ag. Ancuţa Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al IPJ Caraş-Severin.

Flavius Rotariu