Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Data de 9 decembrie, declarată de Organizaţia Naţiunilor Unite Ziua Internaţională Anticorupţie, a fost marcată vineri, la Reşiţa, de ofiţerii Biroului Judeţean Anticorupţie Caraş-Severin din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie prin organizarea unei activităţi publice.

Pentru a le reaminti oamenilor de impactul negativ pe care corupţia o are asupra societăţii, ofiţerii anticorupţie, cu sprijinul poliţiştilor din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Caraş-Severin, au împărţit reşiţenilor pliante cu mesajul „Ia atitudine! Spune şi tu NU corupţiei“.

Acţiunea a avut loc în zona Victoria – b-dul Republicii şi zona b-dului I.L. Caragiale, înscriindu-se în cadrul eforturilor constante întreprinse de DGA pentru prevenirea şi combaterea corupţiei în rândul personalului Ministerului Administraţiei şi Internelor. Cu această ocazie, au fost felicitaţi angajaţii din structurile MAI din Caraş-Severin care au sesizat DGA atunci când li s-au oferit sume de bani sau alte bunuri cu titlu de mită pentru a nu îşi îndeplini atribuţiile de serviciu.

Corupţia reprezintă una dintre cele mai serioase ameninţări la adresa statului de drept, subminând instituţiile şi valorile democratice, atentând la ordinea socială şi ameninţând capacitatea statului de a asigura drepturi şi libertăţi egale cetăţenilor săi.

În lupta împotriva acestui flagel, este nevoie de eforturi comune, fiind necesară implicarea cetăţenilor şi a funcţionarilor oneşti din MAI. Campaniile anticorupţie iniţiate de DGA, au avut drept scop conştientizarea românilor cu privire la riscurile pe care le comportă săvârşirea de fapte de corupţie.

De la înfiinţare şi până în prezent, Direcţia Generală Anticorupţie, în colaborare cu celelalte instituţii de aplicare a legii, s-a angrenat într-un proces continuu de prevenire şi combatere a corupţiei, proces care trebuie continuat prin eforturi constante la care trebuie să-şi aducă contribuţia atât instituţiile statului, cât şi cetăţenii. În cursul anului 2011, la nivelul judeţului Caraş-Severin, ofiţerii anticorupţie au constatat 37 de fapte de corupţie, fiind instrumentate un număr de 74 dosare penale.
În perioada menţionată, au fost efectuate cercetări faţă de 126 persoane, BJACS  sesizând unităţile de parchet competente.
De asemenea, au fost desfăşurate activităţi de prevenire specifice la care au participat aproximativ 1.300 de cadre ale MAI din raza de competenţă.

În vederea realizării unei comunicări eficiente între lucrătorii instituţiei noastre şi cetăţenii care doresc să sesizeze aspecte legate de comiterea unor fapte de corupţie de către personalul Ministerului Administraţiei şi Internelor, a fost pusă la dispoziţie linia gratuită anticorupţie – 0800. 806.806.