Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Uneori, şi printre răutăţile lumii se strecoară iubirea. De fapt, ea este motorul. Cuvintele îi aparţin părintelui Stăniloae, pe care scriitorul şi regizorul bocşean Ioan Cărmăzan îl citează atunci când vorbeşte despre cartea în care 19 scriitori scriu despre iubire. Cartea intitulată astfel a fost prezentată la Bocşa, Reşiţa şi în prezenţa unora dintre autori, reuniţi sub titulatura „Clubul de la Timişoara”. Sâmbătă, 5 noiembrie, volumul va fi prezentat şi la Caransebeş, în Aula 1 Decembrie 1918 a municipalității, de la ora 12.

Volumul este oglinda unei adunări în jurul unei idei pe care fiecare o vede în felul său. Doina Moţ lucra la acest volum când i-a cerut părerea lui Ioan Cărmăzan. A urmat o întâlnire la Timişoara, la care au participat vreo 30 de oameni extraordinari emanând inteligenţă, energie şi un soi de spirit de echipă. „Ne-am zis să mai facem o întâlnire pentru care am propus tema iubirii. Aşa a apărut cartea, mie revenindu-mi datoria de a mă ocupa de publicarea ei. Ne aflăm în faţa unei încercări de a ne aduna, de a propune felul cum fiecare vede iubirea, dar şi în faţa unei încercări de a îndrepta lucrurile, de a regăsi ideea şi demnitatea de scriitor în acestă ţară”, spunea Ioan Cărmăzan.

O carte despre iubire rămâne o carte pentru neliniştea noastră, în exprimarea lui Cornel Ungureanu, unul dintre autorii care-şi publică gândurile în cartea apărută recent. În opinia sa, unii văd cartea „Despre iubire” ca pe un fel de a gândi al unui regizor, al unui cărturar, alţii văd povestiri dintre cele mai frumoase. „Cred că fiecare dintre noi  vrem o vizibilitate şi o viteză a imaginii pentru că suntem ai televizorului şi calculatorului. De aceea cred că trebuie să învăţăm să trăim în bibliotecă, iar asta ţine de o anumită disciplină”, afirmă scriitorul. Mai demult, Ungureanu a publicat o carte despre scriitorii pe care Banatul i-a dat de-a lungul timpului, o adevărată geografie literară prin care face cunoscute întregii ţări valorile literare originare din Banat.

Marin Almăjan consideră cartea „Despre iubire” ca fiind una a iubirii pentru Banat, zonă pe care o consideră cea mai complexă a ţării. „Regiunea Clisurii, de pildă, este una fabuloasă, aducând culoarea Serbiei, culoarea Balcanilor şi culoarea zonei. Este o regiune despre care încă nu s-a scris în adevăratul sens al cuvântului”, rosteşte acesta despre cartea celor 19 scriitori care reuşesc să se adune şi să publice împreună.

Clubul de la Timişoara, unul informal şi neîngrădit de nimic, rămâne deschis acelora care doresc să i se alăture. Se vorbeşte deja despre un al doilea volum pe care clubul l-ar putea publica în viitorul apropiat şi pentru care Ioan Cărmăzan şi Nina Ceran au deja povestirile pregătite.