Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Vin vaccinurile, DSP le trimite în teritoriu, medicii inoculează şi scăpăm de probleme…

Niciun caz de gripă nu a fost centralizat la nivelul judeţului încă din vară, dar se înmulţesc cazurile de afecţiuni respiratorii, din pricina variaţiilor de temperatură. Ministerul Sănătăţii va trimite în Caraş-Severin 5.200 de doze de vaccin antigripal pentru demararea campaniei din acest an.

„Catagrafierea populaţiei cărăşene cu risc la dezvoltarea de complicaţii spune că totalul general ar fi de 124.335, din care 10.230 sunt peste 65 de ani. E vorba despre un total ce cuprinde cărăşenii peste limita de vârstă amintită, cei cu afecţiuni medicale cronice (pulmonare, cardiovasculare, metabolice etc), diabetici, seropozitivi, femei gravide, personal sanitar şi din unităţile de ocrotire, persoane instituţionalizate“ a explicat Daniel Botgros, purtătorul de cuvânt al Direcţiei judeţene de Sănătate Publică.

În momentul în care vaccinurile ajung la instituţie, acestea vor fi trimise, pe baza catagrafierii, la medicii de familie sau instituţiile amintite. La jumătatea lunii octombrie, au fost raportate 505 cazuri noi de viroze respiratorii în județ, dintre care peste 300 au necesitat internare, 151 de noi pneumonii cu 47 de internări. „Cele mai multe afecţiuni respiratorii se întâlnesc la grupa de vârstă 5 – 14 ani, după care urmează 15 – 49 de ani. Motivul ar fi faptul că vorbim de grupe de vârstă ai căror reprezentanţi au mobilitate ridicată, fac parte din comunităţi şi riscul de contaminare este crescut“, a adăugat reprezentantul DSP Caraş-Severin.