Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Mai sunt doar câteva zile până la alegerile locale. Promisiunile electorale sunt la ordinea zilei, la fel şi neîncrederea electoratului. Iată de ce am discutat cu cetăţeni ai judeţului despre aşteptările lor de la cei care vor câştiga alegerile dar şi despre motivaţia de a merge la vot. A sta acasă nu este o soluţie, după cum am înţeles din spusele celor cu care am discutat şi care ne sfătuiesc să votăm pe 5 iunie.

Constantin Sfeta a votat mereu iar buletinul i s-a umplut de „timbrele” aplicate la scrutine. Nu e membru în niciun partid dar le-a votat pe toate, după cum s-au perindat la putere. Dar… degeaba. Mereu promisiuni pe care toţi le-au uitat. Aşa că pensionarul de 64 de ani… va merge din nou la vot. „Cei care vor câştiga să aibă minte mai multă decât cei de până acum şi să-şi ţină promisiunile, căci judeţul a ajuns unul dintre cele mai sărace din ţară. Trăiesc în Reşiţa de la patru ani şi ce bine era pe timpuri, când aveam siguranţa locului de muncă”, ne-a spus dl. Sfeta cu durere în suflet pentru familiile care se despart din cauza greutăţilor.

La vot va merge şi Răzvan Drăgan deşi încă nu s-a hotărât pe cine va pune ştampila. Ştie că lumea nu mai are încredere şi de aceea e de părere că cei care ne vor votul trebuie evaluaţi după cum au fost pe când n-aveau funcţii. „De câţiva ani, ni s-a promis că se vor asfalta drumurile dar s-a făcut doar strada principală. În comună, avem nevoie de dispensar şi de locuri de muncă, dacă nu în comună măcar în oraşele apropiate. Şi desigur salariile să fie decente. Şi turismul ar putea fi o soluţie de viitor”, ne-a spus tânărul de 30 de ani din Caraşova.

Aurelian Sora vrea interes pentru cetăţeni din partea celor care vor să conducă. A mers mereu la vot dar nu s-a schimbat nimic în afară de… speranţele lui. „Judeţul are nevoie de drumuri de calitate. O legătură la o autostradă ar fi benefică. Ar creşte şansele de a atrage investitori, ceea ce ar crea locuri de muncă. Şi turismul ar trebui dezvoltat dar şi pentru asta e nevoie tot de drumuri şi de infrastructură hotelieră”, este părerea reşiţeanului de 43 de ani.

Cosmin Vasile vede votul drept un mijloc de a schimba ceva. De aceea a votat mereu şi crede că e bine că toţi să facem la fel. Orăviţeanul de 26 de ani vrea ca viitorii edili să aibă în vedere dezvoltarea oraşului. „Mulţi tineri pleacă din Oraviţa. Dacă oraşul s-ar dezvolta, ar pleca mai puţini şi unii s-ar şi întoarce. E de lucru la drumuri şi la amenajarea peisagistică. Potenţial turistic există şi ar trebui pus în valoare. Oraviţa are cel mai vechi teatru din ţară, cea mai veche farmacie, cea mai veche cale ferată. Prea puţin sunt valorificate”, a încheiat Cosmin.