Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Fermierii vor primi un ajutor de 100 de lei/ha din luna noiembrie a acestui an. Sprijinul financiar, reprezentând ajutorul de minimis pentru fermierii afectaţi de secetă, va fi de 100 de lei pe hectar şi se va acorda pentru suprafeţe de maximum 10 hectare de culturi agricole, iar banii vor fi primiţi într-o singură tranşă, începând cu 15 noiembrie, potrivit unui proiect de hotărâre de Guvern.

Beneficiarii acestui ajutor financiar nu vor putea renunţa la calitatea de producători agricoli care exploatează suprafeţele de teren pentru care primesc sprijinul în cauză pe o perioadă de trei ani, începând cu anul în care sprijinul financiar a fost acordat. Este important de ştiut că cei care solicită ajutorul de minimis trebuie să se afle în evidenţa Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură cu cereri unice de plată pe suprafaţă pentru anul 2012.

Ajutoarele de minimis acordate nu pot fi cumulate cu ajutoarele de stat acordate potrivit Hotărârii Guvernului nr. 562/2012 privind aprobarea schemei „Ajutoare de minimis pentru compensarea efectelor fenomenelor meteorologice nefavorabile manifestate în perioada ianuarie-februarie 2012, asupra culturilor de legume şi/sau flori în spaţii protejate“, care se acordă în agricultură, în sectorul vegetal, în cazul în care acest cumul conduce la o intensitate a ajutorului care depăşeşte suma maximă de 7.500 de euro pe beneficiar pentru o perioadă de trei ani.