Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Momentan, nu există o evaluare finală a efectelor secetei în Caraş-Severin, însă fermierii vor primi un ajutor bănesc din partea statului.

Despăgubirile pentru fermierii mici şi mari, ale căror culturi au fost afectate de secetă vara aceasta, vor fi acordate diferenţiat, a anunţat Ministerul Agriculturii. În această perioadă, echipe mixte din care fac parte şi reprezentanţi ai direcţiilor agricole, efectuează vizite în teren pentru identificarea şi evaluarea suprafeţelor calamitate.

Această acţiune are loc şi la nivelul judeţului Caraş-Severin, după cum am fost informaţi de purtătorul de cuvânt al Instituţiei Prefectului, Mihaela Badea. Ulterior, datele vor fi trimise la Bucureşti, iar fermierii vor fi despăgubiţi diferenţiat, în funcţie de pierderile suferite. Potrivit declaraţiilor ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, pentru fermierii mici, care au avut pierderi mai mari de 30% din suprafaţa cultivată, se va interveni cu un ajutor de la bugetul de stat, sub forma unei scheme de minimis, care va fi legiferată printr-o hotărâre de guvern în cursul lunii septembrie, urmând ca la prima rectificare bugetară să fie acordate şi despăgubirile.

În Caraş-Severin, după primele estimări, culturile cele mai afectate de seceta pedologică sunt cele de porumb şi floarea-soarelui.