Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Cea mai mare amendă aplicată de Garda de Mediu cărășeană a fost de 100.000 de lei, iar cea mai mică, de 3.000 de lei. Ambele, pentru gunoaie.

Și cea mai „scumpă“ sancțiune și cea mai „ieftină“ au fost aplicate în județul nostru pentru deșeuri. Cea de 100.000 de lei a fost pentru nerespectarea regimului deșeurilor miniere, una medie de 60.000 de lei pentru exploatările forestiere, iar minimum a fost de 3.000 de lei pentru lipsa gestiunii deșeurilor la agenții economici.

„Pe noi, la ora actuală, ne deranjează faptul că nimeni nu vrea să ia o hotărâre în legătură cu deșeurile din județ. Până când se va da drumul la deponeul conform de la Lupac, pentru mine, dacă aș fi manager de proiect sau aș coordona activitatea asta, asta ar fi prioritatea zero. Dacă încă doi sau trei jucători de pe piață (societăți care colectează și transportă deșeuri – n.r.) renunță – în mod normal din cauza creșterii prețului la deponeu – vom ajunge în imposibilitatea de a mai aduna gunoiul de la cetățeni. Nu vorbesc de Reșița, ci de toate localitățile județului. Asta se știe și la București și avem exemplul Orșovei unde, după ce nu s-au adunat timp de peste două săptămâni, s-au creat munți de gunoaie în oraș. La noi vor fi probleme pentru nu vom avea unde să ducem deșeurile și deponeul așteaptă…“, ne-a declarat prim comisarul Gheorghe Muntean, șeful Gărzii de Mediu Caraș-Severin.

Potrivit acestuia, Oradea adună deșeurile unor localități cărășene, printre care Reșița și Caransebeș, însă și cei de la Oradea aplică așa-numita taxă de depozit.

„Taxa a fost instituită de Guvern în 2013 și în același an a fost amânată aplicarea ei. Această taxă se depune la Fondul de Mediu – 80 de lei pe tona de deșeu depus. Domnii primari se supără pe noi când le spunem că trebuiau oferite condiții și impuse și măsuri de coerciție. Se puteau informa cetățenii, dar puțini au făcut asta. Același act normativ care impune taxa de 80 de lei mai spune și că, în 2018, vom plăti o taxă de 120 de lei. Acești bani pot fi recuperați în două moduri: dacă cetățeanul colectează selectiv, o parte din bani sunt folosiți de operator vânzându-le. Automat, în depozit ajunge o cantitate mai mică de deșeuri, iar taxa respectivă se plătește pe mai puține tone. Noi am transmis primăriilor din județ un fel de ghid cu atribuțiile pe care le au în legătură cu protecția mediului, inclusiv deșeuri“ a adăugat prim comisarul Muntean.

Potrivit Gărzii de Mediu, județul Caraș-Severin produce, lunar, în jur de 6.000 de tone de deșeuri. Asta ar însemna o taxă la Fondul de mediu de 5,76 milioane de lei pe anul 2017.