Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Acesta este numele proiectului transfrontalier care s-a încheiat sub cupola palatului administrativ reşiţean.Sala de şedinţe a palatului administrativ municipal a găzduit, ieri, 24 noiembrie, o ultimă masă rotundă în cadrul proiectului transfrontalier „Find out about life II“, ce a fost implementat în perioada 30 noiembrie 2010 – 29 noiembrie 2011, în cele două regiuni ale Banatul istoric. La Reşiţa, iniţiativa a fost derulată în două licee teoretice, care sunt partenere în proiect alături de două ONG-uri din Serbia, Kokoro din Bor şi Mladina Jazas din Pozarevac. La întâlnirea de la consiliul local au fost prezenţi, alături de reprezentanţii instituţiilor reşiţene de învăţământ, şi cei ai Kokoro.

Proiectul a avut drept scop îmbunătăţirea calităţii vieţii tinerilor şi pregătirea acestora pentru a şti cum să intervină atunci când au de-a face cu colegi cu un comportament riscant. Iniţiativa a beneficiat de o finanţare de 90.000 de euro, majoritatea fonduri din Programul IPA, cu cofinanţare de 12% din partea Ministerului Turismului, respectiv 3% din partea Primăriei Reşiţa.

Evenimentul a constituit, de fapt, activitatea finală, de evaluare a impactului pe care l-a avut iniţiativa asupra beneficiarilor. Au fost derulate mai multe seminarii şi ateliere de lucru la care au participat aproximativ 900 de elevi din clasele V-VIII, dar şi părinţi şi profesori, şi au fost instruiţi câte 16 mediatori pentru fiecare dintre cele două unităţi de învăţământ, astfel încât aceştia să poată consilia elevii împotriva consumului de droguri, la care se adaugă alţi 12 mediatori, câte şase pentru fiecare liceu participant, pentru elevii de clasa a XII-a.

Antoniu Mocanu