Caraş-Severin, Romania

CARANSEBEŞ – Managerul spitalului din Caransebeș îi transmite totuși chirurgului Gheorghe Borcean că ar trebui să urmărească interesele colective ale tuturor angajaților unității sanitare!

Un ambulatoriu propriu al Spitalului Municipal de Urgență Caransebeș (SMUC), care în acest moment nu există, ar însemna una din cele mai mari surse de venit pentru instituție. O spun cei care au realizat auditul financiar comandat de municipalitate pentru a afla situația exactă a spitalului, potrivit cărora dacă spitalul ar avea ambulatoriu propriu ar putea realiza venituri de 150.000 lei lunar, bani care acum sunt încasați de altcineva. „Vorbim mai exact de contractarea serviciilor de ambulatoriu. Am estimat că, lunar, spitalul ar putea obține venituri de 150 de mii de lei din ambulatoriu. Spitalul are acum pacienți internați trimiși de către alții, în loc să încaseze spitalul acești bani. 21 la sută din spital este ocupat de cabinetele medicilor în policlinică (13 în chirie, 13 în concesiune – n.r.). Medicii trebuie să înțeleagă că acest spital este finanțat din venituri proprii, trebuie să înțeleagă că sunt angajații spitalului. Lupta care se va duce privind înființarea ambulatoriului integrat este că medicii care au cabinete private trebuie să renunțe la contractele pe care le au ei cu CJAS, pentru că ei, totuși, sunt angajații spitalului. Este păcat să se piardă un spital care are potențial și care deservește atâția locuitori”, au precizat auditorii.

La rândul lui, managerul Spitalului Municipal de Urgență, Octavian Dena, a precizat că un ambulatoriu pe anumite secții se poate face chiar și în două luni. Doar că există o problemă, reticența mai multor medici, în frunte chiar cu șeful Colegiului Medicilor din România, chirurgul Gheorghe Borcean, fost manager și actual angajat al spitalului caransebeșean, care consideră că nu se impune un ambulatoriu integrat la SMUC. „Prefer să nu comentez afirmațiile domnului Gheorghe Borcean cu privire la faptul că nu este necesar ambulatoriu. Ar trebui să urmărească interesele colective ale angajaților! Suntem în discuții cu medicii, este mult prea spus zid sau reticență din partea acestora”, a explicat Dena.

Despre medicii care au contracte în Policlinică, acolo unde ar putea funcționa ambulatoriul, a vorbit încă o dată și primarul Felix Borcean, care le transmite medicilor că situarea pe poziții antagoniste nu duce la nimic bun pentru spital. „Ambulatoriul este o necesitate, 99 la sută din spitalele din țară au ambulatoriu, nu am inventat noi acest concept. Chiriile în policlinică sunt la un nivel foarte redus, tot spitalul plătește cea mai mare parte din utilități, medicii încasează prin contractul lor cu Casa de Sănătate, iar noi rămânem cu o pagubă dublă, nici nu încasăm pe ambulatoriu de zi, plătim și utilitățile lor și avem și concurență. Spațiile sunt ale municipalității și eu cred că medicii care au spații închiriate în spital vor înțelege că o ostilitate între noi și dumnealor nu duce la nimic bun pentru spital. Putem să fim toți rapace, să spunem <<eu nu vreau ambulatoriu>>, iar eu să spun <<nu vă mai închiriez spații>>. Nu vrem să ajungem acolo!”, a concluzionat primarul Caransebeșului.

În acest an expiră cele 26 de contracte de închiriere și concesiune ale medicilor care activează în regim aproape privat în Policlinică. Rămâne să vedem câți dintre ei vor mai funcționa acolo dacă se va înființa un ambulatoriu.