REȘIȚA – Medicul diabetolog şi specialist în boli de nutriţie nu recomandă „tradiţia nesănătoasă“.
După un aport caloric major ce a avut loc cu doar câteva zile în urmă, de Crăciun, vine un altul, stropit din belşug cu alcool şi care duce la o creştere a numărului de pacienţi în spitalele cărăşene. „Ar trebui să ne înfrânăm poftele culinare pe care le avem în această perioadă. Cred că orice am spune, eu sau dumneavoastră, până la urmă omul face ce doreşte. Nu cred că putem avea control asupra cărăşeanului dornic să se înfrupte din «bucatele tradiţionale». Ne facem totuşi datoria să îi îndemnăm la evitarea exceselor de orice fel. Atenţie la alcool, la dulciuri, la prăjeli, fie că de oamenii care se ştiu sănătoşi, fie cei cu diferite afecţiuni. Asta pentru că, de Revelion şi în ianuarie secţia de Neurologie e plină de accidente vasculare. Iarna vorbim de crizele hipertensive din cauza grăsimilor, a sării a altor condimente sau a murăturilor, aşa cum vara şi toamna vorbim de glicemii mari“, a explicat dr. Caius Diaconescu, medic diabetolog şi boli de nutriţie din Reşiţa.
Acesta a recomandat înlocuirea alimentelor bogate în grăsimi cu peşte, fie că e vorba despre somon sau păstrăv, garnisit cu legume la grătar. „Cu atât mai mult cu cât ne ajută tradiţia de a se consuma peşte în noaptea dintre ani. Cât despre alcool… un pahar de vin sau unul de bere ar trebui să fie suficient, dar foarte important este să ne hidratăm, cu apă. Cât despre prăjituri sau cozonaci, ori alte dulciuri, ar trebui să renunţăm la ele complet şi să le înlocuim cu fructe. Nu orice fructe sunt bune pentru anumite afecţiuni, dar indicate sunt citricele, merele, kiwi, ananas, pomelo sau strugure. Eu am mari dubii legate de calitatea unor fructe, pentru că nu ştiu cât de sănătos poate fi, de exemplu, un strugure «făcut pe calculator»“, a adăugat medicul. Acesta a mai subliniat că, tocmai pentru că sunt câteva zile libere, cel puţin 30 de minute de mişcare, fie şi plimbări, sunt obligatorii pentru digestie şi starea de bine.