Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – În perioada 4 – 13 octombrie s-a desfăşurat o nouă ediţie a celui mai important ciclu de manifestări culturale ale etniei germane din acest spaţiu.

Sărbătoarea Heimat-ului germanilor din Banatul Montan, cu sfânta liturghie festivă de mulţumire în satul Sadova Veche, comuna Slatina Timiş, dar şi celelalte manifestări tradiţionale sau noi, care au avut loc la Anina – Steierdorf, Bocşa, Caransebeş, Dognecea, Gărâna, Oraviţa, Oţelu Roşu, Reşiţa, Sasca Montană şi Văliug, au reunit şi în acest an într-o cunună a prieteniei, stimei şi înţelegerii reciproce pe toţi iubitorii limbii, culturii, spiritualităţii şi civilizaţiei germane de pe aceste meleaguri. În total s-au organizat sau coorganizat un număr de 54 de manifestări în 11 localităţi ale Banatului Montan.

Momente importante în cadrul Decadei 2013 au fost, pe lîngă Heimat-ul germanilor din Banatul Montan din Sadova Veche, comemorarea Peter Rosegger la 170 de ani de la naştere şi 95 de ani de la moarte, sărbătorirea 150 de ani Semmering-ul Bănățean (15 decembrie 1863 – 15 decembrie 2013), cea de-a 11-a întâlnire a formaţiilor muzicale şi a corurilor germane în Banatul Montan, dedicată centenarului naşterii lui Franz Stürmer, cel de-al IX-lea Festival al Fanfarelor la Steierdorf, Simpozionul internațional „Limba şi cultura germană în Banatul Montan” precum şi Sărbătoarea de Toamnă a Forumului German de Tineret din Bocşa, ediţia a IX-a.

Decada Culturii Germane în Banatul Montan“, ediţia 2013, a fost, ca şi în anii precedenţi, o punte de legătură între ceea ce a fost şi ceea ce va fi în viitor.

Erwin Josef Ţigla