Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – La un sfert de veac de la Revoluţie, fosta unitate militară reşiţeană a găzduit un amplu ceremonial de comemorare.

Un nou ceremonial militar s-a derulat luni, 22 decembrie, în incinta fostei unităţi militare de pe Dealul Lupacului, care a jucat un rol important în zonă, în urmă cu un sfert de veac. „Regimentul avea importanţă strategică aici, pe lângă faptul că apăra antiaerian obiectivele (misiunea sa de luptă), apăra şi spaţiul aerian din partea de sud-vest a ţării“, spune gl.bg.(r) Vasile Cocoşilă, pe atunci comandantul regimentului, care a reevocat pagina de istorie a momentului, povestind despre urmele gloanţelor trase asupra unităţii, vizibile în zonă, începând de la stema urbei, până la gardul şi zidurile edificiului, dar şi despre diversiunile la care au fost nevoiţi să facă faţă în urmă cu 25 de ani. Generalul a confirmat legendele care circulă în oraş, vizavi de existenţa unor persoane străine de unitate chiar lângă zidurile acesteia, despre care a vorbit ca fiind nişte profesionişti dotaţi cu armament străin armatei române de atunci.

Acţiunea a fost mai amplă decât în ultimii ani, edificiul bucurându-se de câteva renovări. Chiar monumentul eroilor a fost pregătit, caschetele de pe acesta fiind proaspăt vopsite. A fost prezent primarul Mihai Stepanescu, iar prefectul judeţului, Silviu Hurduzeu, a trecut în revistă detaşamentul de onoare. „În incinta fostului Regiment 17 Rachete Aer Sol «Semenic» a fost organizat ceremonialul de depunere de coroane, jerbe şi buchete de flori la monumentul eroilor. Această activitate a fost organizată de Asociaţia Seniorii Militari din Banat, împreună cu Centrul Militar Judeţean Caraş-Severin şi Asociaţia Naţională Cultul Eroilor «Regina Maria», cu sprijinul Primăriei Reşiţa şi al Consiliului Judeţean Caraş-Severin. La această ceremonie au participat detaşamentul de onoare compus din militarii Batalionului 32 Infanterie «Mircea» şi fanfara militară a Brigăzii 18 Infanterie «Banat» din Timişoara“, a precizat lt.col. Dorel Rîşcu, ofiţerul de relaţii publice al Centrului Militar Judeţean Caraş-Severin.

Serviciul religios a fost săvârşit de un sobor de preoţi sub conducerea protopopului Reşiţei, Petru Berbentia, iar la final familiile celor căzuţi au făcut o vizită Centrului de Recuperare Neuromotorie „Pro Vitam“, care funcţionează acum în curtea vechiului obiectiv, pentru a da de pomană.