Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – În Dealul Mare sau Dealul Crucii, aşa cum îl cunosc cei mai mulţi dintre reşiţeni pentru simbolul care se vede, de fapt, de pe o culme aflată în vecinătate, procesul electoral s-a derulat întotdeauna altfel decât în restul municipiului Reşiţa.

Comunitatea de aici, aproape rurală, izolată de restul oraşului mai ales iarna, a avut întotdeauna conştiinţa votului. Acum însă, ninsoarea abundentă de la primele ore ale dimineţii a păstrat goale cele două secţii de votare de aici. De fapt, la ora 7.00, când la urne se aştepta formarea unei mici cozi, nu s-a întâmplat nimic.

Faptul că drumul a continuat să fie acoperit de un strat gros de zăpadă i-a împiedicat pe reşiţenii de aici să meargă la vot. În primul sfert de oră, un singur om şi-a făcut apariţia în zona celor două secţii. Era în trecere, însă. Şi cam aşa au stat lucrurile şi la două ore după începerea votului. Chiar dacă zona este izolată, Şcoala din Dealul Crucii aşteaptă la urne o suprafaţă destul de întinsă a Reşiţei vechi. Asta pentru că în raza celor două secţii de sub acoperişul ei se află toate străzile din spatele arterei principale, cuprinse în arealul dintre Şcoala Nr. 1 (din spatele fostului Cinematograf Muncitoresc) şi Şcoala Nr. 2, din spatele vechiului sediu al Poştei vechi.

Nici la orele amiezei, în ziua alegerilor, nu s-a trecut cu deszăpezirea prin Dealul Crucii. Inclusiv unii dintre membrii secţiilor de votare s-au plâns de faptul că n-au putut urca până sus cu autoturismul, fiind nevoiţi să-l abandoneze la baza dealului. În general, cei care şi-au dat buletinul la timbrat s-au declarat mai liniştiţi şi mai plini de speranţă după ce au votat. Şi asta pentru că, în majoritate, aşteaptă ca lucrurile s-o ia în sfârşit pe un drum bun, atât pentru oraş şi judeţ, cât şi pentru ţară în general.

Însă, înainte de a spune ce şi-au dorit atunci când au votat, oamenii vorbesc despre greutăţile traiului de zi cu zi, despre cheltuielile şi preţurile tot mai mari şi despre faptul că a venit iarna, cu toate costurile ei. Întrebată de ce nu a vost la vot, o femeie care curăţa zăpada din faţa casei explică: „Păi n-am fost încă. Poate mă duc. Mai am vreme până diseară. Întâi trebuie să curăţ zăpada, dar tot ninge. Mai trebuie să fac mâncare. (…) Credeţi că-şi aminteşte cineva şi de noi, cei din Deal? Că nu-i prea vedem decât de alegeri“…

Antoniu Mocanu