CARAŞ-SEVERIN – Şi pentru Sărbătorile Pascale din acest an se va aplica derogarea pentru sacrificarea ovinelor.
Potrivit normelor în vigoare şi avizelor şi autorizaţiilor emise, sacrificarea mieilor se poate face în abatoarele autorizate sanitar veterinar pentru sacrificarea de ovine, în cazul judeţului nostru, unul singur – în Berzovia. În cazuri excepţionale, sacrificarea mieilor se realizează şi în locurile organizate în condiţiile legii şi amenajate temporar. „Decizia privind organizarea activităţii din punct de vedere sanitar veterinar în aceste locuri a revenit DSVSA Caraş-Severin, dar numai în cazul în care au existat solicitări scrise din partea unor primării sau a Instituţiei Prefectului, şi doar dacă în aceste locuri se respectă condiţiile generale şi specifice de igienă stabilite de legislaţia în domeniu. Până acum, la noi la sediu au fost prezentate doar patru cereri pentru amenajarea centrelor în mediul urban – Piaţa Reşiţa Sud, Caransebeş, Oraviţa şi Bocşa (în curs de avizare)“, a explicat Dorin Imbrea, directorul Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Caraş-Severin. Funcţionarea locurilor de sacrificare a mieilor este permisă doar în perioada 14 aprilie – 3 mai, între orele 7.00 -17.00. Carnea de miel achiziţionată trebuie să poarte obligatoriu ştampilă (marcă de sănătate) cu indicativul judeţului şi un cod numeric acordat de DSVSA.
Potrivit datelor arătate de către directorul DSVSA, carnea de miel rezultată în urma sacrificărilor în spaţiile amenajate temporar este obţinută „numai la cererea directă a consumatorilor şi nu poate fi livrată către alte unităţi din domeniul alimentar“. Reprezentantul Direcţiei Veterinare a precizat că în aceste zile au loc inspecţii şi controale, alături de personal specializat din cadrul Comisariatului pentru Protecţia Consumatorilor, poliţişti sau alte instituţii cu atribuţii în domeniu.
Legat de problemele inerente care apar în perioada aceasta, Dumitru Stepanescu, directorul Agenţiei judeţene de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură, fost director al DSVSA a aţinut să precizeze câteva aspecte. „Aş trage un semnal de alarmă şi să-i rog pe domnii primari care vor avea autorizate aceste puncte de sacrificare în pieţele agroalimentare din oraşele pe care le păstoresc să asigure în săptămâna de dinainte de Paşte personal suficient pentru a evita aglomeraţii la crescătorii de animale. Se va evita o murdărie excesivă care ar duce la condiţii care ar îndepărta clienţii. Am avut astfel de experienţe şi am fost sesizat de nenumărate ori despre aceste cazuri. E bine că se aplică ştampila pe carne, însă trebuie să ţinem cont că o mare parte din consumatori achiziţionează mieii direct de la ciobani şi aş recomanda ca medicii concesionari şi personalul tehnic să aibă o atenţie sporită pe acest segment“.
Tot în aceste zile, personalul sanitar veterinar verifică ouăle şi produsele din ouă destinate consumului uman, laptele şi derivatele, peştele etc. Datele oficiale ale DSVSA arată că, în ultima decadă a lunii martie, pe perioada Sărbătorilor Pascale catolice au fost amenajate pentru sacrificare două centre, unul în Reşiţa şi celălalt în Caransebeş, la cel din municipiul reşedinţă de județ fiind sacrificaţi 77 de miei.