Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Potrivit reprezentantului municipalităţii, Adelin Tuță, civilizaţia n-a putut fi impusă paşnic în peisajul urban reşiţean, astfel că se va recurge la alte metode, cei prinşi urmând să fie amendaţi.

În ultimele zile, pe Jurnal CS şi CAON.ro au apărut mai multe imagini reflectând modul în care oamenii aruncă gunoaiele pe lângă containere, în zona platformelor pentru deşeuri, iar autorităţile nu au rămas insensibile. Pentru că lucrurile se întâmplă frecvent şi în zona centrală, în preajma platformelor vor fi montate camere de luat vederi şi vor patrula poliţişti locali îmbrăcaţi în haine civile.

„Ne ţinem zilnic de Brantner, operatorul care ne colectează gunoiul, îl urmărim îndeaproape, are şi el deficienţe, şi cei care aruncă, nu aruncă selectiv, pun gunoaie lângă, pun cartoane, aduc canapele, în fiecare zi întâmpinăm dificultăţi în acest sens, sublinia Adelin Tuţă, director la Investiţii. Am luat mai multe măsuri de remediere, avem echipe mixte formate din Poliţie Locală şi oameni de la noi de la Gospodărie, care începând de miercuri merg şi în civil pe teren, au aplicat peste 1.200 de sancţiuni în ultimul an, în valoare de peste 200.000 de lei, peste 200 de avertismente. Şi se pare că tot în acest mod continuăm. Am semnat un referat pentru achiziţia mai multor camere de supraveghere. Vom monta un număr de 20 de camere la platforme, plus şase mobile pe care le vom monta pe stâlpi, vom urmări imaginile şi vom aplica sancţiuni. Numai în acest fel cred că vom reuşi. Avem şi o campanie de informare a cetăţenilor, în care le vom oferi saci pe culori, să adune selectiv. Vom desfiinţa şi nişte platforme pe zona Muncitoresc, Stavila, Marginea, Lend, platformele alea care întotdeauna sunt pline, aruncă toţi, cu toate că au contract să le ia de la domiciliu. Dar ei s-au obişnuit să arunce la colţul străzii, le vom desfiinţa de luna viitoare, şi ne vom ţine de ei, numai în acest fel vom reuşi“.

Antoniu Mocanu