Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA -Bocşeanul care a făcut parte din prima expediţie integral românească ce a ajuns în 2013 pe cel mai greu de cucerit vârf din Himalaya, Nanga Parbat, a primit miercuri diploma de cetăţean de onoare al judeţului Caraş-Severin.

Laudatio a fost susţinut de Valentin Balaban, şeful Serviciului Salvamont Caraş-Severin, coleg al proaspătului cetăţean de onoare.

Bruno Adamcsek are o activitate de peste 30 de ani de alpinism, cu deosebit de multe performanţe în alpinismul românesc, peste 20 de premiere pe trasee grele şi titlul de sportiv emerit. Bruno este în primul rând un OM, dovadă fiind şi activitatea sa ca salvator montan voluntar”, a subliniat Valentin Balaban.

„Performanţa lui Bruno Adamcsek este una extraordinară. Sunt bucuros că, prin Consiliul Judeţean Caraş-Severin, reuşim să ne arătăm recunoaşterea pentru astfel de personalităţi, şi într-un domeniu atât de frumos, dar atât de special, de spectaculos şi de dificil”, a declarat preşedintele CJ, Sorin Frunzăverde.

La fel de încântat, dar şi de onorat, s-a arătat şi Bruno Adamcsek. „Mă bucur că există o recunoaştere, nu atât a persoanei mele, cât a alpinismului, ceea ce este foarte important. Sunt sigur că sunt mulţi alţii mai valoroşi decât mine şi care ar fi meritat 100% mai mult decât mine acest titlu”, a afirmat acesta. Alpinistul a mai amintit şi despre greutăţile pe care un practicant al acestui sport le-a putut avea de-a lungul timpului, în România.

„Au fost mai discuţii, plecate de la scoateri din producţie, pentru că doream să fac performanţă, conduceri de firme care m-au pus să aleg între alpinism şi muncă, şi eu am ales…. Astfel, cartea mea de muncă era plină de litera i (desfacerea contractului de muncă pentru indisciplină – n.r.). Asta încercam să ascund când m-am angajat la Salvamont, lucru care reprezenta pasiunea mea pentru căţărat”, a adăugat Adamcsek.

Flavius Rotariu