Caraş-Severin, Romania

Iubitorii de artă pot vizita, în aceste zile, expoziţia de pictură vernisată, marţi după-amiaza, la galeria Agora din municipiul de pe Bârzava. Sub genericul „De la figurativ, la abstract“, lucrările sunt semnate de pictorul timişorean Bela Tar, membru al Uniunii Artiştilor Plastici, care, din acest an, a devenit membru şi în cadrul filialei reşiţene.

Evenimentul a fost deschis de Ion Bobeică, preşedintele UAP Reşiţa, care a declarat că: „Bela Tar este reprezentantul generaţiei tinere. O generaţie cu lucrări moderne, care este mult mai detaşată decât cea din care fac eu parte. Dacă la început am avut mai puţină încredere în generaţia tânără, pentru că m-am temut că nu-şi vor găsi drumul, cu timpul, prin Bela Tar, pe care-l cunosc de trei ani, mi-am dat seama că m-am înşelat. Dincolo de faptul că Bela este artist, el este şi un om minunat, iar lucrările sale sunt deosebite, de un nivel ridicat, expoziţia lui poate oricând sta pe orice simeze“.

Despre artist a vorbit şi criticul Călin Chincea: „Timişoreanul Bela Tar prezintă un grupaj de lucrări cu tehnică experimentală, ca o meditaţie asupra fascinaţiei şi asupra începuturilor. Sunt picturi desăvârşite, în forma lor cu totul şi cu totul nouă, dar care îndeamnă la meditaţie şi la bucuria descoperirii existenţei“.

Absolvent al Politehnicii şi al Facultăţii de Arte din cadrul Universităţii de Vest Timişoara, Bela Tar are la activ nouă expoziţii personale, iar din anul 1994 şi până în prezent a participat la zeci de expoziţii colective şi patru tabere de creaţie, ultima fiind, în 2010, la Recaş.

Roxana Nafiru