Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Judeţul nostru este partener internaţional la un proiect care îşi propune o transformare radicală.Consiliul Judeţean Caraş-Severin a derulat, în calitate de partener, proiectul „Transformarea unităţilor militare în centre antreprenoriale“ (F.A.T.E.). Sala de şedinţe a Consiliului Judeţean Caraş-Severin a găzduit luni conferinţa naţională a proiectului. Obiectivele proiectului au fost să furnizeze administraţiilor locale şi regionale instrumente utile pentru gestionarea, planificarea şi demararea proceselor de reconversie a zonelor militare dezafectate şi de a promova potenţialul economic prin transformarea acestor locaţii în centre de susţinere a afacerilor.

Au fost implicaţi 19 parteneri din Italia, Slovenia, Grecia, Ungaria, Bulgaria, România, Serbia, Bosnia – Herţegovina şi Croaţia. Proiectul s-a desfăşurat pe perioada aprilie 2009 – decembrie 2011, având un buget total de 2,2 milioane de euro. Bugetul judeţului Caraş-Severin a fost de 130.000 de euro.

„Proiectul are în vedere punerea unităţilor militare dezafectate în circuitul economic. Acţiunea-pilot a acestui program a presupus pregătirea documentelor de urbanism, amenajarea teritoriului şi proiectare a planului de afaceri a unităţii militare de la Şesu Roşu. În momentul acesta are obţinute toate datele preliminare pentru a fi concesionată pentru investitorii interesaţi. Proiectul a stabilit cele mai bune practici pentru acest gen de transformări. Pe baza experienţei acumulate sperăm ca şi pentru celelalte spaţii pe care le mai avem în cadrul unităţilor militare preluate de Consiliul judeţean să găsim într-un timp scurt soluţii pentru a le integra în circuitul economic“, a precizat arhitectul şef Victor Naidan, directorul Direcţiei Generale Urbanism şi Dezvoltare Teritorială a Consiliului Judeţean Caraş-Severin.

Flavius Rotariu