Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Chiar dacă nu a pus prea multe în ghetuţele copiilor, Moş Nicolae şi-a făcut datoria şi în acest an.

Decembrie este luna cadourilor şi începe cu Moş Nicolae, cel care a lăsat marţi seară în ghetuţele copiilor cuminţi daruri şi câte o nuieluşă pentru cei neascultători. Cel puţin aşa ar fi trebuit să se întâmple, pentru a se împlini tradiţia cu care s-au născut generaţii de copii. Acum, în plină criză, dărnicia Moşului ţine în primul rând de bugetul părinţilor şi al bunicilor.

 

Cât au cheltuit reşiţenii cu Moş Nicolae?

Cu o zi înainte de sosirea Moşului, magazinele au fost adevărate furnicare. Cel mai bine s-au vândut dulciurile şi jucăriile. „Ca oricărui copil, şi fiului meu îi plac foarte mult jucăriile. Moş Nicolae a fost mai sărac în acest an, dar oricât de mici ar fi veniturile noastre, când vine vorba de copil, el este pe primul loc. Pe lângă jucăria dorită, Moşul i-a adus celui mic şi dulciuri. Aproximativ 70 de lei am cheltuit pentru cadoul din acest an“, ne-a spus Cristina Stamate.

Moşul a trecut şi pe la fetiţa soţilor Bortă. Dacă în anii trecuţi suma alocată pentru cadoul micuţei era mai mare, de data aceasta darul nu a costat mai mult de 50 de lei. „De obicei, Moş Crăciun este cel care vine cu sacul plin, aşa că Moş Nicolae ne va aduce dulciuri şi neapărat o nuieluşă“, ne-a spus Victoria Bortă.

Şi pentru că Moş Nicolae nu trece doar pe la casele copiilor, bomboanele de ciocolată s-au dovedit a fi cadoul perfect pentru cei cu bani puţini în portofele. „Anul acesta facem mai puţine cadouri. Am făcut deja şi o listă cu persoanele care vor primi daruri, dar multe dintre ele vor fi atenţii. De exemplu, o cutie cu bomboane de ciocolată sau o sticlă de şampanie ori de vin, cred că este un cadou potrivit. Până la urmă, gestul contează!“, ne-a spus Ecaterina Szabo.

Roxana Bălan Nafiru