Caraş-Severin, Romania

SOCOL – Nu de puţine ori, ecologiştii au atras atenţia asupra poluării din zona Balta Nera – Dunăre. Cu toate acestea, situaţia este neschimbată.

Cunoaştem cu toţii expresia românească „Să moară şi capra vecinului”. După acest model, conducerea Primăriei Socol doreşte implementarea unui proiect ce are în vedere protejarea ariei naturale Balta Nera, în golful căreia Dunărea îşi descarcă gunoaiele, adunate de prin ţările prin care aceasta trece. În faţa acestui fenomen, autorităţile privesc neputincioase, de ani de zile. Uneori, gunoaiele sunt strânse de voluntarii unor ONG-uri, alteori de reprezentanţii Parcului Natural Porţile de Fier. Munca acestora este, însă, în zadar, căci ambalajele de plastic sunt mereu purtate de Dunăre, iar atunci când debitul fluviului creşte şi vântul bate cu putere în zonă, toate gunoaiele eşuează în golful Balta Nera.

„PET-urile sunt aduse în ţară de Dunăre, iar gunoaiele sunt adunate din ţările aflate pe cursul fluviului. Este problemă mare cu ele. Când bate vântul sau când apa creşte, gunoaiele sunt aduse la mal şi, de multe ori, sunt greu de adunat”, ne spune viceprimarul comunei Socol, Branco Isac, care doreşte implementarea unui proiect, pentru ca PET-urile să nu se mai oprească în zonă, ci să-şi continue liniştite periplul spre alte localităţi din ţară.

„Dorim să ridicăm un zid din piatră la intrarea în golf, care să nu mai permită gunoaielor să ajungă pe malul nostru. Să le ducă mai departe, către Orşova şi Drobeta Turnu Severin. Însă, pentru o astfel de lucrare avem nevoie de bani, de care nu dispunem, aşa că avem nevoie de un proiect, pentru atragerea fondurilor”, explică viceprimarul din Socol. La auzul acestei idei, nu putem decât să ne întrebăm ce părere au autorităţile din judeţul vecin.

Roxana Bălan Nafiru