Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Consiliul Superior al Magistraturii anunţa, luni, 19 octombrie, că în şedinţa de joi, 15 octombrie, a Secţiei pentru judecători a forului, a fost încuviinţată arestarea preventivă a judecătorului Nicuşor Maldea, din cadrul Tribunalului Caraş-Severin, despre care aţi putut citi deja în JCS.

CSM a încuviinţat percheziţionarea biroului magistratului reşiţean, după care nu şi-a dat, iniţial, avizul pentru arestarea preventivă a acestuia. Ulterior, şi acest aviz a fost dat. Am dorit să vedem ce anume a stat la baza acestei schimbări şi am aruncat cu nesaţ şi interes privirea pe documentul emis de CSM, însă ne-am dezumflat repede…

Justificarea forului începe prin a explica argumentele legale pentru care magistraţii în general nu pot fi percheziţionaţi, reţinuţi sau arestaţi fără încuviinţarea secţiilor CSM, şi a celor pentru care aceste măsuri nu pot fi luate împotriva judecătorilor fără încuviinţarea Secţiei pentru judecători. În consecinţă, „solicitarea de încuviinţare a arestării preventive a fost prezentată Secţiei pentru judecători a Consiliului de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală, care efectuează cercetări faţă de un grup infracţional organizat specializat în săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală, spălare de bani, bancrută frauduloasă, luare de mită, abuz în serviciu şi fals intelectual“, după cum ne informează Biroul de Informare Publică şi Relaţii cu Mass Media.

Cu alte cuvinte, avizul a fost dat pentru că… a fost cerut.