În staţiunea de pe Semenic locuiesc circa 700 de oameni, iar dintre ei o parte sunt în vârstă şi, fără sprijinul unor membri ai familiei nu se pot descurca foarte uşor. Câţiva dintre ei ne-au contactat pentru a sesiza că există un medic, însă programul cabinetului nu îi ajută şi, mai mult, se resimte lipsa unui asistent medical. Zvonurile de la începutul anului potrivit cărora medicul lor s-ar putea transfera la Caraşova au alimentat şi mai mult temerile locuitorilor. „Ştiu că există în teritoriu percepţia de pe vremuri, potrivit căreia Casa de Asigurări de Sănătate sau Direcţia de Sănătate Publică să poată dirija un doctor în localităţile unde nu există asistenţă medicală. Este percepţia vechilor dispensare medicale. Realitatea este următoarea: nu se mai scot posturi la concurs, primăria încheie un contract cu un medic care doreşte să vină în localitate. La sesizările cetăţenilor din Văliug potrivit cărora nu există continuitatea asistenţei medicale, va trebui să avem o discuţie cu primarul de acolo şi să vedem dacă se confirmă acest lucru, pentru că în momentul de faţă şi în scriptele DSP şi ale CAS există un cabinet medical în Văliug, în contract cu Casa de Asigurări, asigură asistenţă medicală, de luni până vineri, o zi dimineaţa şi una după-amiaza“, ne-a declarat dr. Dragoş Luca, directorul Direcţiei de Sănătate Publică a judeţului Caraș-Severin.
„Numerus clausus“, adică numărul de posibili pacienţi înscrişi pe liste nu permite deschiderea unui alt cabinet medical în Văliug, însă există posibilitatea înfiinţării unui centru de permanenţă. „Asta ar presupune identificarea a cinci medici care să dorească să funcţioneze acolo. Noi de-abia întreţinem centrele de permanenţă existente, avem medici care activează în câte două, nu este stimulativ pentru dumnealor, şi mai ales într-o localitate izolată. Până la urmă, «cheia» este tot la Consiliul Local şi la primar, care trebuie să regleze lucrurile interne“, a adăugat dr. Luca.
În prezent, în Caraş-Severin funcţionează patru centre de permanenţă – la Reşiţa, Bozovici, Anina şi Soceni. Vă reamintim că, în ianuarie, din cauză că locuitorii din comuna Caraşova au rămas fără medic, existau premisele ca medicul din Văliug să se mute acolo. „Situaţia nu e singulară în județ, pentru că există localităţi unde nu avem medic de familie. De vreo 15 ani autorităţile locale trebuie să-şi găsească o metodă flexibilă de a atrage personal medical în comune. Cred că e momentul, şi la nivel naţional ca, pentru aceste zone neatractive pentru medici, să se dea posibilitatea Caselor Judeţene de Asigurări să negocieze direct, ca în toate ţările din lume, cu medicul“, a adăugat directorul DSP.
Autentificati-va sau adaugati un comentariu pe CAON.ro