Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Ce poate fi mai frumos decât atât, se întreabă retoric Nicoleta Imbrescu, cea care păstoreşte activitatea Centrului de Zi „Maria“ din Reşiţa.

Vineri, 5 decembrie, pragul Centrului de Zi „Maria“ din Reşiţa a fost trecut de către primarul Mihai Stepanescu, însoţit de alţi câţiva reprezentanţi ai municipalităţii, dar şi de beneficiari ai altor centre sociale din urbe. Scopul vizitei a fost unul de dublă sărbătoare, centrul marcând 12 ani de activitate, prilej cu care micii beneficiari ai aşezământului au pregătit un program artistic, iar la finalul evenimentului, de Moş Nicolae, micuţii au primit daruri din partea Primăriei Reşiţa.

„De 12 ani în slujba copilului, ce poate fi mai frumos decât atât? Am început printr-un proiect PHARE, acum 12 ani, şi probabil că nu este o întâmplare că de Moş Nicolae ne-am deschis porţile pentru copii. Mi-aduc aminte cum, de la Generală 1, doamna directoare de atunci a venit cu 60 de copii deodată, şi fiind la început, neexistând legislaţie specifică domeniului nostru în acel moment, nu ştiam cu exactitate ce trebuie să facem, de unde să începem, cum să pornim. Lucrurile acestea s-au clarificat pe parcurs, pentru că între timp a apărut Legea copilului, Legea 272, şi standardele minime obligatorii pentru centrele de zi, în 2004, şi încetul cu încetul am reuşit să ne creăm instrumentele de lucru, metode şi tehnici astfel încât să putem atinge standardele prevăzute de lege. Suntem foarte bucuroşi că de nouă ani de zile funcţionăm sub umbrela municipalităţii, în acest timp noi am avut foarte multe proiecte pe lângă activitatea noastră de bază, care este asigurarea unei mese de prânz pentru copiii nevoiaşi din municipiul nostru, sprijinul educaţional oferit în efectuarea temelor de casă, activităţi recreative, am avut o serie de multe alte activităţi extraşcolare, excursii, schimburi de experienţă cu centre de zi similare centrului nostru, diverse activităţi în cadrul centrului, cu parteneri din comunitate. Şi ne bucurăm foarte mult că în ultima perioadă aceste colaborări s-au diversificat ca domenii, dar au şi crescut ca număr, ceea ce ne arată de fapt implicarea comunităţii în rezolvarea problemelor sociale ale oraşului nostru “, a precizat Nicoleta Imbrescu, şef de serviciu în cadrul centrului.

De-a lungul celor 12 ani de activitate, pe treptele centrului din cartierul reşiţean Lend au urcat peste 300 de copii, în prezent fiind înscrişi 43 de copii, iar activităţile sunt păstorite de nouă angajaţi. Numărul real al beneficiarilor este, însă, cu mult mai larg, pentru că de serviciile aşezământului au beneficiat şi familiile micuţilor.