Caraş-Severin, Romania

CARANSEBEȘ – Așa cum s-a anunțat încă de la sfârșitul lunii februarie, pe site-ul Primăriei au fost publicate joi, 26 aprilie, listele cu datornicii la bugetul local, persoane fizice și juridice. Potrivit HCL-ului din 28 februarie 2018, pe listă se regăsesc persoanele fizice cu datorii peste 500 de lei și cele juridice cu datorii de peste 2000 de lei.

„Lista cu datornicii la bugetul local va fi publicată trimestrial, va fi actualizată tot timpul. Nu avem nimic de ascuns, mi se pare firesc să fie afișată lista cu datornicii”, preciza la momentul respectiv primarul Felix Borcean. Ziș și făcut, astfel că pe site-ul Primăriei Caransebeș, la secțiunea Compartimentul Impozite și Taxe Locale, au fost publicate listele cu debitorii care înregistrează obligații fiscale restante la 31 martie 2018.

Pe lista persoanelor fizice se regăsesc 1811 contribuabili – între aceștia chiar și un consilier local în funcție – cea mai mică datorie fiind de 501 lei, în timp ce la polul opus, o caransebeșeancă datorează bugetului local nu mai puțin de 146.570 lei. În total, Primăria are de încasat de la persoanele fizice 6.319.225 lei.

În ceea ce privește persoanele juridice, lista cuprinde 62 de nume, cea mai mare datorie fiind de 671.366 lei, aceasta fiind înregistrată de Era Comexim SRL, o firmă deținută de omul de afaceri Dan Avram. Primele poziții mai sunt completate de Grand GE.A.S, firmă din domeniul hotelier, cu 444.121 lei datorie la bugetul local și o altă firmă a lui Avram, A.S. Prod Avram SA, cu 178.561 lei datorie. Suma totală a datoriilor persoanelor juridice se ridică la 2.908.629 lei. Pentru a se recupera acești bani, s-au făcut somații sau constituiri la masa credală, dar, potrivit reprezentanților municipalității, sunt multe firme care sunt în insolvență sau reorganizare, de la care nu se poate executa mare lucru.

Pe de altă parte, potrivit Codului de procedură fiscală, în termen de 15 zile de la achitarea integrală a obligațiilor fiscale, Municipiul Caransebeș va proceda la eliminarea din lista cu datornici a celor care-și achită aceste obligații.

Listele cu persoanele fizice și juridice cu debite la bugetul local al municipiului Caransebeș pot fi consultate AICI și AICI.