Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Cărăşenii interesaţi pot afla foarte simplu când se pot pensiona, introducând data naşterii într-o aplicaţie electronică.

Nu de puţine ori, persoane trecute de un anumit prag al experienţei profesionale s-au adresat redacţiei pentru a afla când s-ar putea pensiona. Evident, răspunsul corect la această întrebare poate fi aflat doar de la specialiştii Casei Judeţene de Pensii din Caraş-Severin, însă există şi o modalitate mai simplă de a obţine această informaţie.

Momentul pensionării poate fi aflat printr-un calcul automat, pe site-ul Casei Naţionale de Pensii Publice (www.cnpp.ro), în funcţie de data naşterii. Pentru asta este necesară accesarea secţiunii „Când mă pot pensiona?“ (sau la adresa directă https://www.cnpp.ro/web/10180/218). Odată ajunşi pe aplicaţie, trebuie doar aleasă data naşterii şi copiat un cod dintr-o imagine, după care trebuie apăsat butonul „calculează“. În cazul copierii greşite a codului, trebuie apăsat butonul de reîmprospătare a imaginii.

Odata urmaţi aceşti paşi, aplicaţia CNPP va calcula data pensionării şi stagiul necesar, date oferite şi pentru pensionarea anticipată, respectiv pentru cea anticipată parţial. În cel din urmă caz, este prezentat şi cuantumul reducerii pensiei, acest procent putând ajunge până la 45% din drepturile băneşti. Informaţiile furnizate prin intermediul acestul calcul automat sunt doar orientative, fiind valabile doar pentru condiţii normale de muncă, în sectorul civil. Persoanele care au stagii de cotizare în grupele I şi II de muncă, acelea care au prestat muncă în condiţii speciale sau deosebite, trebuie să se adreseze direct CJP Caraş-Severin. Asta pentru că, în cazul lor, vârsta de pensionare ar putea fi redusă în funcţie de stagiul de cotizare în aceste grupe sau condiţii de muncă. Trebuie precizat faptul că accesul la calcularea online a datei de pensionare nu mai necesită procedura înregistrării ca utilizator pe site-ul CNPP.