Caraş-Severin, Romania

Deşi depunerea dosarelor s-a încheiat, nimeni nu ştie pentru câte gradaţii s-a angajat în cursă. Nici măcar cei de la ISJ. Nu prea e clar nici câte dosare au fost depuse. Iar procedura „publică“ este atât de obscură încât niciodată nu mulţumeşte pe toată lumea.

„S-a încheiat perioada de depunere a dosarelor, care sunt acum în curs de evaluare, proces ce se va încheia în 20 aprilie, spune Doina Puichiţă, purtătorul de cuvânt al ISJ Caraş-Severin. Nu se cunoaşte numărul de locuri, umrează ca propunerile să fie discutate în Consiliul de Administraţie al ISJ, intervin şi sindicatele, după care se va stabili acest număr. Numărul de solicitări este variabil pentru fiecare disciplină, dar cele mai multe solicitări sunt la învăţătoare şi educatoare“.

Surprinzătoare sunt însă condiţiile pentru acordarea gradaţiei, printre criteriile de performanţă ale dascălilor numărându-se promovabilitatea spre 100% a tinerilor şi mediile peste 8. „Condiţiile sunt venite de la minister, deci nu este vina celor de aici, la nivel de ISJ fiind stabilit doar punctajul detaliat, spune liderul sindical Mariana Zvarici. Aceste metodologii erau stabilite înainte după consultarea noastră, dar de doi ani nu ne mai întreabă nimeni. Înainte eram o echipă de maximum 12 persoane, din care făceam parte şi eu, şi Gheorghe Iosifoni (inspector Managementul Resurselor Umane – n.r.). Aceste condiţii ni se par tot mai greu de îndeplinit, în primul rând pentru că este o muncă îngrozitoare să facă acest dosar pentru gradaţie. În loc să faci carte, trebuie să pierzi timpul pentru tot felul de activităţi extraşcolare. E drept că este vorba despre 25% în plus la salariu, pe cinci ani, ceea ce înseamnă şi o stimulare financiară, dar şi o recunoaştere a meritelor dascălului, care pe cheltuiala lui face toate activităţile extraşcolare, plăteşte participarea la concursuri, drumurile până la tot felul de simpozioane naţionale şi internaţionale, organizate peste tot în ţară. Poate mai bine era să mărească salariile dascălilor, nu să înnebunească lumea pentru nişte salarii decente. Acum sunt indecent de mici… Oamenii şi-ar depune atunci altfel dosarele, n-ar mai fi atât de stresaţi, ci ar acţiona mai lejer la depunerea gradaţiei de merit, care acum le este ca o mană cerească“.

În ceea ce priveşte promovabilitatea elevilor, pretinsă dascălilor pentru a obţine gradaţia, liderul sindical a spus că ar putea fi un criteriu la ciclul primar, unde învăţătorul se ocupă de elevi, însă în niciun caz la celelalte cicluri, unde situaţia tinerilor depinde de toţi dascălii, şi nu doar de unul.

Antoniu Mocanu