Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Bilanțul campaniei umanitare „Împreună dăruim viață“ inițiată de ATOR Banatul de Munte a fost prezentat în cadru festiv. Material, rezultatele au fost comparabile cu cele obținute în această toamnă în campania anterioară, respectiv „Ghiozdanul cu bucurii“, însă au fost dublate de încărcătura spirituală și mulțumirea că cei ce au donat sânge i-au ajutat și pe cei bolnavi și pe cei singuri și nevoiași.

Închiderea campaniei a avut loc luni, în sala de festivități a Primăriei și au participat oficialități, delegați din județ ai filialelor ATOR și reprezentanți ai partenerilor în acest proiect. Prezentarea a fost făcută de preotul Mihai Ciucur, coordonatorul proiectului, care i-a invitat pe rând, pe fiecare dintre reprezentanții instituțiilor partenere să transmită un mesaj tinerilor voluntari. După o lună de campanie, datele au fost centralizate într-un film în care au fost surprinse și imagini din timpul desfășurării acțiunilor. Pe parcursul celor zece zile de donare de sânge s-au numărat 328 de donatori în întreg județul, din care 240 la Reșița și 88 la Caransebeș, Bocșa, Oravița, Anina, Bozovici, Moldova Nouă, Oțelu Roșu, unde au fost organizate puncte mobile. Bonurile valorice au fost donate de 122 de voluntari, acestea transformându-se în alimente și obiecte de igienă, la care s-au adăugat alte sume din resurse financiare ale ATOR-ului, bisericilor și partenerilor implicați, astfel încât suma totală pentru alimentele distribuite bătrânilor bolnavi și singuri a fost de 11.500 lei. De asemenea, au fost donate din partea Episcopiei Caransebeșului 198 de Biblii tipărite cu caractere mari, valoarea acestora fiind de 10.395 lei. Valoarea întregii campanii la nivelul județului a fost de 21.895 lei, aceștia fiind folosiți pentru a ajunge sub formă de alimente, obiecte de igienă și biblii, la 205 beneficiari care i-au primit cu brațele deschise și plini de speranță pe cei 125 de voluntari ATOR-iști. Un alt rezultat remarcabil a fost acela al creșterii numărului de donatori comparativ cu o perioadă obișnuită de la 8 – 10 la 24 pe zi, o singură donare de sânge salvând trei vieți, în procente 66 % mai mulți, doar în Reșița, iar în județ cu 235% mai mulți donatori. Au fost 122 de seturi a câte 7 bonuri în valoare de 9,57 lei primite de la donatori. S-au implicat 38 de instituții, oameni de afaceri și ONG-uri.

Discursuri și diplome la final de campanie

Un alt aspect pozitiv al campaniei a fost acela că după perioada celor zece zile de donare au început să se prezinte la Centrul de Transfuzie Sangvină mai mulți donatori, după cum a precizat medicul Rodica Neaga, directorul CTS Reșița: „ În timpul campaniei am ajuns și la 34-40 de donatori pe zi, iar acum se prezintă 15-17, ceea ce este oricum mult față de media obișnuită. După cum știm, o pungă de sânge poate salva trei oameni. Trebuie să ne gândim că numărul de cazuri din spitale este din ce în ce mai mare, iar numărul de îmbolnăviri complicate crește de la o zi la alta, de aceea sunt recunoscătoare acestor tineri minunați și tuturor celor implicați și îmi doresc să continuăm această colaborare“.

Și Tudorița Nicula, președinta Asociației „Din inimă pentru inimă“ i-a felicitat pe ATOR-iști : „Cel mai mare câștig este acela că am cunoscut în județ tineri îndrumați de preoți inimoși, dornici de a face bine necondiționat, cu gândul la aproape, la cei aflați în suferință, pe patul de spital sau cu nevoi materiale“.

Președinta ATOR Banatul de Munte, Anita Radici a rostit un discurs emoționant din partea tinerilor: „În inimile noastre, ale tinerilor entuziasmați de tinerețea lor, cred că dacă ne-ați întreba ce am alege dintre proiectele pe care le-am trăit, am răspunde că am vrea să repetăm și iar să repetăm experiențele întâlnirilor tinerilor ortodocși și cele ale campaniilor umanitare“.

Invitat la momentul bilanțului, primarul Ioan Popa și-a început discursul comparând acțiunea tinerilor ortodocși cu altele asemănătoare din Germania: „ Dacă facem o paralelă cu o localitate de 2500 de locuitori, două camioane (care au ajuns luni, încărcate cu pachete donate pentru cantina recent renovată de la Liceul Tehnologic) și luăm în analiză Reșița cu 75.000 de locuitori, asta înseamnă de 30 de ori mai mult. Dacă am gândi pe nivel de voluntariat, cum a trimis acea comunitate germană, asta ar însemna ca noi să trimitem 60 de camioane la alți beneficiari. Acesta este nivelul de percepție al voluntariatului între noi și ei, din păcate. De aceea, noi, toți cei care am participat la campanie trebuie să fim motoarele, curelele de legătură între instituții și cetățeni, fiecare la nivelul său“.

Primarul a mai dat un exemplu din această primăvară, campania de igienizare a intrărilor în Reșița, dinspre Bocșa, Soceni, Lupac, Carașova și Văliug, realizată împreună cu 300 de copii, apoi i-a felicitat pe tineri și s-a scuzat că nu a fost personal prezent în campania de donare de sânge, el chiar fiind donator fidel. El a primit diploma de excelență „Sfântul Apostol Evanghelist Luca“ din partea PS.Lucian, Episcopul Caransebeșului, care a mai acordat încă două acte de cinstire președintei Asociației „Din inimă pentru inimă“, Tudorița Nicula și reprezentantei Femeilor Liberale, Luci Peia.

În finalul momentului de bilanț al campaniei umanitare „Împreună dăruim viață“ tinerii au cântat „O, ce veste minunată!“.