Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Cotele de vânătoare au crescut, de dragul prevenţiei pestei porcine. Însă nicio structură din Caraş-Severin n-a pus mâna să ridice o cameră frig.

Chiar dacă judeţul nostru a fost ferit până acum de pesta porcină africană, şi la noi a fost luată o serie de măsuri, una dintre ele fiind chiar suplimentarea cotelor de vânătoare în cazul mistreţilor, în scopul prevenirii propagării virusului. Numai că, dacă am stat bine la vânat, la mâncat sau la vândut, nu acelaşi lucru îl putem spune vizavi de prevenţie în sine, pentru că la acest capitol nu suntem 100% pregătiţi, întrucât la nivel de judeţ, camerele frig de păstrare temporară a vânatului lipsesc cu desăvârşire. Dr. Nicolaie Crista, directorul executiv al Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Caraş-Severin, a ridicat problema în cadrul unei recente şedinţe a Colegiului Prefectural. Oficialul sublinia faptul că niciun ocol silvic din structura Regiei Naţionale a Pădurilor Romsilva şi niciun fond de vânătoare privat nu au amenajate asemenea spaţii frig. Totuşi, şeful DSVSA s-a declarat optimist: „În această situaţie, noi tot am discutat şi vrem ca în 2019, să avem măcar un asemenea spaţiu în tot judeţul“.

Potrivit lui Nicolaie Crista, cadrul legal prevede posibilitatea unor amenzi deloc neglijabile, însă autoritatea a preferat rezolvarea lucrurilor pe o cale mai liniştită: „Sigur că se aplică amenzi, până la urmă se aplică amenzi chiar foarte serioase, dar am zis că prima discuţie este mai bună decât amenda, aşa cum prevenţia este mai bună decât tratamentul. Deci eu sper ca, în 2019, toate fondurile astea de vânătoare, Romsilva, ocoale silvice cum se denumesc, măcar în tot judeţul să-şi facă o cameră frig, prin care porcii mistreţi să treacă, iar de acolo mai departe, unde vor ei să-i trimită“.

Ca să nu omitem, carcasele de mistreţ trebuie păstrate în aceste camere frig, până la venirea rezultatelor analizelor. În cazul în care acestea sunt pozitive pentru unul dintre exemplare, tot ce există în camera frig este distrus sau îngropat, urmând anumite proceduri. Astfel stând lucrurile, nici nu ne miră faptul că nu există interes ca vânatul să fie păstrat sub acelaşi acoperiş…