Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Spune prefectul judeţului, Matei Lupu, vizavi de situaţia alimentării cu energie electrică a localităţilor.

Reprezentantul Guvernului în teritoriu s-a declarat mulţumit de anul care aproape se încheie, inclusiv de modul în care a colaborat cu primarii, însă n-a putut uita că le-a arătat cartonaşul roşu primarilor, drumarilor şi firmelor care s-au ocupat de deszăpeziri.

„A fost un an normal, până la urmă, a fost un an cu bune şi cu rele, spunea Matei Lupu, prefectul judeţului. Nu pot să spun că a fost numai cu bune sau numai cu rele. Ce mă bucur este că am reuşit să capacităm pe cei care chiar trebuie să-şi facă treaba în situaţiile de urgenţă. Vreau să le mulţumesc tuturor celor ce înseamnă structurile Ministerului de Interne pentru că au răspuns extraordinar de bine la comandă, şi în acelaşi rând aş vrea să le mulţumesc şi celorlalte instituţii care au fost lângă noi în toate situaţiile care au fost critice pentru judeţul nostru. După cum aţi văzut şi dvs, nu am fost omul care să ies în presă, nu-mi place niciodată să mă laud şi nici să stau în birou şi să fac comunicate de presă. Mie-mi place să fiu pe teren şi asta am făcut. Am fost pe teren, acolo unde au fost probleme, şi asta voi face în continuare. Pentru că asta este, până la urmă, datoria unui conducător, să vadă cu ochii lui ce se întâmplă, nu să facă promisiuni că o să facem rachete nucleare în Reşiţa sau în Caraş-Severin şi, în realitate, noi nu suntem în stare să dăm cu mătura prin oraş“. Prefectul a mai semnalat faptul că pe străzile lăturalnice ale Reşiţei nu se putea circula.

Vizavi de întâlnirea pe care a avut-o cu firmele care s-au ocupat de deszăpeziri pe drumurile naţionale şi judeţene, precum şi cu reprezentanţii administraţiilor, prefectul a precizat: „O întâlnire foarte plăcută pentru mine, dar foarte neplăcută pentru ei, pentru că i-am atenţionat că au primit cartonaşul galben. La prima greşeală pe care au făcut-o, vor primi al doilea cartonaş galben, care înseamnă şi roşu! Şi lucrul acesta s-a întâmplat şi la instituţiile la care sunt date drumurile naţionale, dar şi drumurile judeţene. Pentru că nemulţumirea mai mare vine de pe drumurile judeţene decât de pe cele naţionale“.

Înaltul oficial s-a arătat optimist la capitolul drumuri şi ne-a asigurat că „voi fi în teren tot timpul, am fost şi voi fi. Nu-mi place să mă laud, că nu vreau să ies în presă, să spun ce minuni o să fac eu sau ce minuni am făcut. Mi-am făcut datoria şi o să mi-o fac exact pe teren, numai şi numai pe teren, ca să văd cu ochii mei ce se întâmplă. Dacă am văzut că nu s-au făcut deszăpezirea la un drum, să ştiţi că eu am fost pe drumul respectiv. Şi sâmbătă, şi duminică am stat pe drumuri, ca să văd realitatea care e, ca acum, când am avut întâlnirea cu ei, să nu poată să mă păcălească şi să mă mintă că e albă sau că e neagră. Nu! Eu am fost şi spun şi ora, şi data, şi locul unde s-a întâmplat lucrul respectiv“.

Matei Lupu a concluzionat că şi colaborarea cu primarii a fost foarte bună, dar acum, după ninsori, „mă omoară primarii acum, cu problemele cu energia electrică, am avut comunicări bune, chiar foarte bune cu ei. Au înţeles şi ei că nu stă în puterea mea să pornim curentul într-o localitate, să alimentăm cu energie electrică, ci a Enel-ului. În orice caz chiar pot să-i mulţumesc dlui ministru-secretar de stat Arafat, pentru că am primit acele generatoare, ne-a ajutat foarte mult, chiar ne-a sprijinit cu tot ce a fost nevoie. Dacă vă uitaţi pe ultimele situaţii, judeţul Caraş-Severin mai are doar câteva sute de locuitori care sunt fără energie electrică, lucru care mă bucură pentru că erau mulţi care spuneau că o să ne prindă sfârşitul anului fără energie. Nu este adevărat, eu zic că astăzi (joi, 20 decembrie) 99% se rezolvă. Sunt câteva linii mai grele, dar nu renunţăm la încăpăţânarea pe care o avem, să rezolvăm problema“.

În cazul în care problemele cu ninsorile de zilele trecute s-ar repeta, singurul capitol la care Matei Lupu nu s-a declarat optimist a fost cel al reţelelor de electricitate: Cred că din punct de vedere al drumului suntem pregătiţi. Din punct de vedere al Enel-ului, ce dă Dumnezeu, pentru că dacă vine un viscol şi mai rupe nişte fire, o să păţim ceea ce am păţit. Dar ce pot să vă spun – şi nu e o promisiune deşartă – e că în primăvară o să urmăresc şi partea cu Enel-ul, o să urmăresc şi sistemul lor de a defrişa şi de a curăţa liniile. Şi vă promit că voi face treaba asta pe teren, nu stând în birou şi aşteptând informaţii de la ei“.