Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Sunt puţin şocată. Caraş-Severinul a fost băgat în seamă. Vineri, cei doi premieri ai României (cel teoretic şi cel practic), însoţiţi de aproape-premierul Sevil Shhaideh, au fost în Caraş-Severin. Pentru judeţ este foarte important, având în vedere că mai marii ţării ne onorează cu prezenţa cam rar, de obicei înainte de alegeri.

Este adevărat că Grindeanu, Dragnea şi Shhaideh nu au astupat gropile din drum, dar au auzit de ele (poate le-au şi simţit în suspensiile maşinilor); nu a deschis porţile UCMR, dar premierul a vizitat uzina şi a văzut că bate vântul printre angajaţi şi comenzi; nu a înmulţit Grindeanu numărul studenţilor de la universitatea reşiţeană, nu i-a crescut nivelul, dar măcar s-a convins că nu stau mituitorii şi mituiţii pe scări şi că instituţia are nevoie şi de ajutor guvernamental pentru a-şi reveni.

Am discutat cu câţiva primari care au fost la întâlnirea cu Sevil Shhaideh şi toţi s-au declarat mulţumiţi. Cât or fi de cinstiţi, ei ştiu. Trecând peste temenelele unor edili pentru ajutorul dat de Ministerul Dezvoltării la proiecte, toţi cei care au avut probleme şi le-au putut expune. Azi, când toată lumea este obosită, grăbită sau plictisită, este un lux să îţi mai asculte cineva belelele. Iar un semn de maturitate politică a fost demonstrat prin invitaţia adresată tuturor primarilor, indiferent de partidul din care fac parte. După atâţia ani de intrigi, politică fără sens, orgolii nesfârşite ce au măcinat orice idee de dezvoltare a acestei ţări, când primarii se împărţeau între cei ai puterii (pentru care se găseau bani) şi cei ai opoziţiei (care aveau parte de ridicat din umeri şi zâmbete false), astfel de lucruri par anormale. Deşi, normal înseamnă a gândi dincolo de interesul personal sau de partid. Edilii cărăşeni pot spera că de acum încolo, când vor sta pe la uşile lui Sevil Shhaideh, măcar pot spune: ştiţi, doamna ministru, când aţi fost la Reşiţa eu v-am spus că am un crater în drum, că apa nu curge la chiuvetă sau că pică tavanul şcolii peste elevi.

Tot vineri, liderii PSD au primit cadou un viceprimar al Reşiţei, unul dintre cei în funcţie, Vasile Paul, dându-şi demisia. Dacă tot nu l-a întâmpinat pe Liviu Dragnea cu pâine şi sare, municipiul cu primar liberal i-a oferit pe tavă un viceprimar, mişcare despre care şeful Camerei Deputaţilor  spunea că aduce Reşiţei mai multe şanse de dezvoltare.

Deci, Silviu Hurduzeu, preşedintele Consiliului Judeţean, şi şeful PSD, Ion Mocioalcă, au adus la Reşiţa cei mai importanţi oameni din România actuală. Este o lovitură de imagine bună pentru pesediştii cărăşeni, prezenţa şefimii de la centru întărind mişcarea politică locală. De acum înainte un lucru este cert: nimeni, dar absolut nimeni, nu mai are scuze să nu mişte lucrurile. Vizita în sine, discuţiile, promisiunile, totul obligă. Şi dacă tot v-aţi obligat, faceţi ceva!