Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Aşa văd unii importanţa referendumului din acest weekend, în cea mai simplă şi logică gândire.

Chiar dacă la secţiile de votare 45,46,47 şi 48 de la Şcoala Generală Nr.10 lumea nu s-a prea înghesuit la vot, cel puţin între orele după-amiezii, în faţa uşilor larg deschise, oamenii comentează pe subiectul fierbinte al acestor zile. Mulţi sunt oameni simpli, fără prea multă şcoală, alţii intelectuali sau trecuţi de prima tinereţe, dar cei mai conştiincioşi sunt cei de vârsta a III-a, cupluri trecute prin şcoala vieţii, care încă merg la braţ „să dea exemplu celor ignoranţi”. Între comentarii predomină ideea de regres demografic: „Votarăm, maică! Păi cum să-i lăsăm şi să-i mai tolerăm pe ăştia care-s împotriva firii? Noi cum ne mai înmulţim?!”.

Pe stradă, în magazine, alte discuţii: „Dar nu ajungem toţi să dăm socoteală în faţa lui Dumnezeu? Parcă, de le o vârstă începi să vezi mai bine care sunt lucrurile importante pentru care vom răspunde, mai ales ce n-am făcut!”.

Pe bancă, în faţa blocului, vecinii îşi dau şi ei cu părerea, făcând apel la conştiinţă: „Nu vedeţi că una-două divorţează oamenii acum? Nu mai e ca înainte, când strângeai din dinţi ca să rămână familia întreagă. Trebuie să votăm, că nu ne lasă conştiinţa!”.

Cât despre bancurile care circulă pe internet, şi de această dată s-a dovedit cât de inventivi sunt românii, producţia fiind pe măsura evenimentului: „ – Bade, la ce te uiţi prima dată la o femeie?; – Io, prima dată la o femeie, mă uit să nu fie bărbat…”.