Caraş-Severin, Romania

CARANSEBEŞ – Agenţii economici care funcţionează în Piaţa Centrală din Caransebeş nu îşi vor mai putea reeşalona datoriile de câteva zeci de mii de lei la bugetul local. Municipalitatea a renunţat la această facilitate acordată în urmă cu cinci luni micilor întreprinzători, după ce aproape niciunul dintre restanţieri nu a solicitat o astfel de reeşalonare.

Vizaţi de decizia administraţiei locale sunt mai ales agenţii economici care activează pe Dâlma de promenadă, câţiva zeci la număr, care, potrivit primarului Marcel Vela, au încercat să-şi negocieze contractele direct cu Apele Române Timişoara, în ideea că această instituţie este proprietara Dâlmei.

Socoteala acestora nu s-a potrivit cu documentele de carte funciară care atestă fără tăgadă că suprafaţa pe care sunt amplasate micile afaceri este deţinută de municipiul Caransebeş, Dâlma fiind construită la începutul secolului 20 de administratorii de atunci ai oraşului.

„Unii domni au încercat să facă aceste contracte direct cu Apele Române, sperând că vor plăti mai puţin. Aceşti domni nu prea ţin la bugetul local dacă voiau să finanţeze bugetul Apelor Române şi ar mai fi făcut şi concurenţă neloială celorlalţi comercianţi care au spaţii în Piaţa Agroalimentară, unde chiriile sunt stabilite la licitaţie. Am corectat în Cartea Funciară că Dâlma este proprietatea municipiului şi ar fi corect şi binevenit ca toţi deţinătorii de spaţii comerciale să vină să încheie aceste contracte de închiriere“, a explicat decizia primarul Vela.

Edilul şi-a exprimat speranţa că agenţii economici aflaţi în această situaţie se vor trezi la realitate după eliminarea facilităţii de a-şi reeşalona datoriile, însă a avertizat că în cazul în care nu vor intra în legalitate vor fi acţionaţi în instanţă pentru recuperarea debitelor, cu tot cu penalităţi şi majorări, iar spaţiile vor fi scoase la licitaţie pentru alţi întreprinzători care vor să funcţioneze legal.

Lidia Almăjanu