Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Un număr de 22 de stagii de formare au scos pe poartă, spre piaţa muncii, 368 de absolvenţi.Potrivit consilierilor de orientare în carieră, persoanele care nu reuşesc să-şi găsească un loc de muncă potrivit pregătirii lor profesionale, au nevoie de o nouă calificare. Aceasta poate fi stabilită în urma întâlnirii cu un specialist din cadrul AJOFM Caraş-Severin, care, în funcţie de abilităţile, înclinaţiile şi dorinţa persoanei în cauză, poate face o recomandare în acest sens. De aici şi până la ocuparea locului de muncă nu mai e decât un pas: un curs de calificare.

AJOFM Caraş-Severin organizează, prin intermediul propriului Centru de Formare Profesională, cursuri de calificare într-un număr de 14 meserii, solicitate în mod constant pe piaţa muncii, toate programele în cauză fiind acreditate. Este vorba despre următoarele meserii: ospătar (chelner)-vânzător în unităţi de alimentaţie, inspector resurse umane, bucătar, zidar-pietrar-tencuitor, lucrător-finisor pentru construcţii, lucrător în comerţ, contabil, frizer-coafor-manichiurist-pedichiurist, instalator instalaţii tehnico-sanitare şi de gaze, electrician exploatare medie şi joasă tensiune, operator introducere, validare şi prelucrare date, barman, mozaicar, precum şi cofetar-patiser.

În primele opt luni ale acestui an, au fost organizate 22 de stagii de cursuri de calificare în 11 dintre cursurile amintite, acestea fiind absolvite de un număr de 368 de cursanţi.

În momentul de faţă, prin Centrul Agenţiei, sunt în derulare patru stagii de calificare în meseriile de bucătar, electrician, contabil şi inspector resurse umane. Însă cei interesaţi de un curs îşi pot arăta intenţia la AJOFM, urmând ca programul de formare să debuteze în momentul în care se completează clasele de cursanţi. Şomerii şi diferite categorii de persoane aflate în căutarea unui loc de muncă beneficiază de gratuitate la cursurile finanţate din fondul de şomaj.

Antoniu Mocanu