Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Acesta este planul primarului Ioan Popa, care ne-a vorbit despre un proiect depus spre finanţare marţi şi care ar putea schimba în bine faţa urbei.

O microhicrocentrală montată pe Bârzava, care va produce curent pentru iluminatul promenadelor de pe malurile cursului de apă, decolmatarea şi refacerea malurilor râului, dar şi crearea unui luciu de apă de aproape un kilometru sunt doar câteva dintre beneficiile unui proiect depus marţi, spre finanţare, de municipalitatea reşiţeană.

„Am avut o şedinţă de îndată cu două puncte pe ordinea de zi, ne explică primarul Ioan Popa. Unul dintre ele a fost un proiect transfrontalier pe care-l facem împreună cu Zrenjanin, şi care trebuia depus marţi, când a avut termen limită de depunere, cu realizarea decolmatării unei bucăţi din Bârzava, circa 3 kilometri, realizarea unui stăvilar şi a unei ecluze, lângă care se ataşează o microhidrocentrală pentru producerea de curent electric. Curent cu care să se alimenteze iluminatul pietonal din imediata vecinătate a Bârzavei. Ea va crea un luciu de apă de circa 7-800 de metri lungime, un lucru foarte bun. Dar dacă mă întrebaţi pe mine, principalul avantaj este posibilitatea de a decolmata Bârzava şi de a-i reface malurile“.

Edilul ne-a asigurat că deşi proiectul a fost încărcat pe site în ultima zi, a fost depus în termen, concluzionând: „Sper să se aprobe proiectul şi sper să beneficiem de o Bârzavă mai frumoasă în interiorul oraşului“.