Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Cea de-a IX-a ediție a Cupei „Banatului Montan” la șah a avut loc duminică, 9 septembrie, competiție în care s-au confruntat juniorii și seniorii, pentru ca cei mai tineri jucători să acumuleze experiență pentru turneele viitoare.

Clasamentul final al competiției la seniori arată astfel: locul I echipa REGII DE FIER – Valeriu Gheorghe Grozav + Mihai Gheorghe Hock, care a obținut 9 puncte pe meci din 10, pe locul al II-lea s-a clasat echipa PROFESORII – Mihai Bolintiș + Adina-Maria Văduva, care a acumulat 6 puncte pe meci și 6 puncte pe partidă. Podiumul a fost completat de formația MELCII, alcătuită din Gheorghe Stroescu + Horia Lus Chitibea, obținând 6 puncte pe meci  și 5,5 puncte pe partidă.

La juniori, echipa SMART alcătuită din Alin Stîngu + Albert Marian Drăgoi a strâns 6 puncte meci și a fost prima în clasament, iar pe locul secund s-a aflat formația GRĂSANII, formată din Alexandru David Korcsek + Anca Maria Tecliș. Această echipă a obținut 5 puncte pe meci. Locul III a fost ocupat de formația VIITORUL, care a fost alcătuită din Cătălin Vlad Aurelian Guțu + Caius Tudora și a obținut 3 puncte pe meci.

„Sezonul de toamnă la Asociația Județeană de Șah Caraș-Severin a început cu turneul tradițional Cupa Banatului Montan la șah pe echipe, ediția a IX-a. Este o competiție care pregătește de fapt participarea echipei Muncitorul Reșița la Campionatul Național de șah pe echipe. De asemenea și Memorialul Corneliu Bușu, ediția a III-a, care se va desfășura în perioada 21-23 septembrie, constituie tot un turneu de pregătire pentru Campionatul Național, în care vom avea ca timp de joc două ore pe partidă. Deci, tot acest program de competiții a fost gândit în perspectiva participării la Campionatul Național, un turneu suprem în opinia mea. La Cupa Banatului Montan pot spune că ne-am dezmorțit după o perioadă de inactivitate șahistă pentru că majoritatea jucătorilor nu au mai practicat acest sport pe perioada verii. Fac excepție juniorii, care au participat la sfârșitul lunii iulie la Campionatul European de la Oradea. Rezultatele pe care le-am obținut la Campionatul European ne dau energie pentru a ne zbate pentru ca acești copii să progreseze. Ne dorim să avem câți mai mulți copii la antrenamente și la competiții. Va trebui să regândim modul de selecție a acestor tineri talentați pentru că, din păcate, școala nu ne ajută foarte mult în acest sens. Legat de Cupa Banatului Montan, această competiție a fost programată ca având o durată de cinci runde, la care au participat echipe de câte doi jucători. S-au întocmit clasamente separate pentru seniori și juniori, chiar dacă aceștia au jucat împreună. Decizia de-a pune juniorii să joace cu seniorii s-a datorat faptului că vrem să vedem la ce nivel se află cei mai tineri jucători din echipa noastră”, a declarat Mihai Bolintiș.

Această competiție a fost organizată și cu sprijinul Direcției Județene pentru Sport și Tineret Caraș-Severin, iar inspectorul Dorin Voina a oferit la final diplome, cupe și medalii.