Reactualizat la:

Cum va functiona parcarea cu plata la Resita

Cum va functiona parcarea cu plata la Resita
REŞIŢA – Ca urmare a controverselor despre implementarea şi funcţionarea celor două activităţi concesionate de către Eco Bau Parc SRL (administrarea parcărilor cu plată din Reşiţa şi ridicarea, transportul, depozitarea şi eliberarea maşinilor staţionate neregulamentar sau abandonate), Daniel Nechita, directorul acestei societăţi, a ţinut să facă unele precizări.

 (2 comentarii)

Rectifica

Astfel, zonele concesionate pentru desfăşurarea activităţii de administrare a parcărilor cu plată sunt: Zona centrală a municipiului Reşiţa-Cartier Centru Doman- Parcare Hotel Semenic(vis-à-vis de Prestarea), Parcare Verde, Parcare Primărie Corp 2 şi CEC, Parcare Bazar Nera, Parcare Sediul CASE SA, Parcare Sala Polivalentă, str. I.L. Caragiale, Parcare Administraţia Financiară şi sediul BRD, Zona Pieţei Agroalimentare Reşiţa Sud (str. Păcii, Str. Horia, str. Bega), str. G.A.Petculescu, str. Crisan, str. Independenţei, str. Libertăţii (inclusiv Parcare Casa de Cultură), str. Spitalului (Parcare Policlinică), str.Corbului, str.L. Blaga, str. Petru Maior, Parcare Bloc 800, Parcare Piaţa Traian Vuia, blv. A. I. Cuza, Parcare Vama Reşiţa, Parcare Complex Intim, Parcare Spital Judeţean Staţionar 1 (până în faţa Bazinului de Înot), Parcare Complex Victoria (în spate), Parcare Cinema Dacia, Parcare Piaţa Reşiţa Nord.

Rolul şi necesitatea implementării sistemului de taxare pe zonele menţionate este acela de a fluidiza traficul în acele zone aglomerate, protejarea pietonilor pe trotuare şi facilitarea găsirii unui loc de parcare pentru acei cetăţeni ai municipiului care se deplasează in respectivele zone cu scopul rezolvării unor probleme la diferite obiective de interes public sau a unora de interes personal, întrucât cei care staţionau pur şi simplu pe aceste zone fără a fi taxaţi ocupau locurile inutil, nefiind condiţionaţi de plata unei taxe de parcare să staţioneze un timp limitat, iar alţi cetăţeni erau nevoiţi să parcheze în zone mai îndepărtate întrucât nu exista un loc de parcare liber.

Eco Bau Parc SRL a conceput implementarea acestui sistem într-un mod cat mai onest faţă de cetăţenii municipiului Reşiţa, calculul tarifelor pentru abonamente pornind practic de la acelaşi tarif practicat de către Serviciul Public-Direcţia pentru Administrarea Domeniului Public şi Privat până la momentul concesionării, respectiv 1,5 lei/oră, tariful orar de parcare rămânând neschimbat. Vor exista variante de tichete ce urmează a fi puse în vanzare de 0,8lei/30 minute, 1,5lei/oră şi 7lei/zi , precum şi posibilitatea de a opta pentru unul dintre cele patru tipuri de abonamente la care, dacă se efectuează un calcul, se constată faptul că aduc un real avantaj, atât din punct de vedere financiar cât şi al facilităţii de utilizare pentru cei care, în intervalul orar 08-16, staţionează pe zonele de taxare, se mai arată în comunicatul Eco Bau Parc SRL.

Acesta constă în faptul că se reduce costul unei zile de staţionare la preţul a nici două ore de taxare pe parcările cu plată, iar pentru locatari costul unei zile de staţionare la adresa de reşedinţă situată în perimetrul de taxare reducându-se la 0,58 lei, plus avantajul rezervării locului care, prin noutatea şi oportunitatea implementării acestor activităţi, constă în faptul că, după ora 16.00, dacă locatarul îşi găseşte locul rezervat ocupat, sesizează Poliţia Locală, care ne va solicita să intervenim pentru eliberarea locului respectiv în baza rezervării facute de către locatar. În plus, pensionarii cu pensia mai mică sau egala cu salariul minim pe economie beneficiază de 50% reducere a abonamentelor, iar persoanele cu handicap beneficiază de abonament gratuit.

Utilizarea tichetelor şi a abonamentelor se face astfel: tichetele de parcare se vor achiziţiona de la punctele de distribuţie a presei sau de la alţi agenţi economici aflaţi în imediata vecinătate a locurilor de parcare cu plată, care vor avea afişat autocolantul ce indică faptul că acolo se pot achizitţiona tichete, iar cetăţeanul, după cumpărarea tichetului, îl validează corespunzător, prin răzuirea zonelor aferente datei şi orei sosirii în parcarea cu plată, urmând să-l expună în geamul lateral stânga faţă sau parbrizul (în interior) autovehiculului astfel încât să fie vizibil pentru inspectorii de parcări ce vor verifica valabilitatea acestora şi o vor înregistra pe suport video. Abonamentele se pot achiziţiona doar de la casieriile de la sediul Eco Bau Parc SRL, şi vor fi afişate în parbrizul autovehiculului.

Abaterile constând în nevalidarea corectă a tichetelor, neexpunerea lor şi a abonamentelor în locurile mai sus indicate astfel încât să poata fi uşor identificate şi controlate de către inspectorii de parcări, cât şi neplata timpului de staţionare în parcările cu plată, vor fi sancţionate prin întocmirea unei înştiinţări de plată a taxei de penalizare în valoare de 30 de lei, plătibili în 15 zile de la primirea înştiinţării, iar după trecerea acestui termen neplata taxei va conduce la triplarea acesteia, respectiv 90 de lei. Neachitarea în termen de 30 zile a taxei de penalizare este urmată de declanşarea procedurilor legale pentru recuperarea taxei de penalizare şi a cheltuielilor aferente acesteia, iar la acumularea a trei taxe de penalizare neachitate se va trece la blocarea autovehiculului, urmată după 72 de ore de ridicarea acestuia. Termenul de depunere a eventualelor contestaţii este de 15 zile de la data somării.

Activitatea de blocare-ridicare se va desfăşura pe întreaga rază a Reşiţei, în urma încheierii unor protocoale de colaborare cu poliţia rutieră şi cu cea locală. Prin aceasta activitate se urmăreşte fluidizarea, descongestionarea şi civilizarea participanţilor traficul rutier pe principalele artere ale municipiului, precum şi eliberarea domeniului public de autovehiculele sau caroseriile abandonate care ocupă spaţii verzi sau locuri de parcare în momentul de faţă, ce pot fi utilizate ulterior de către cetăţeni. Vor fi sancţionaţi acei şoferi care vor staţiona sau opri neregulamentar şi vor încălca prevederile stabilite prin OUG.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice şi în H.C.L. 1/2010 privind stabilirea unor măsuri necesare pentru buna gospodărire a Reşiţei. Abaterile vor fi constatate şi sancţionate de agenţii de la poliţia rutieră sau locală, şi va fi dispusă, după caz , măsura complementară de blocare a autovehiculului sau cea tehnico-administrativă de ridicare a acestuia. Tarifele sunt cele stabilite prin HCL 433/2009, şi anume: 150 de lei tarif blocare, 300 de lei tarif ridicare, 250 de lei tarif ridicare autovehicul abandonat.

În încheiere, directorul Eco Bau Parc SRL precizează că „societatea noastră va înregistra pierderi considerabile în prima perioadă a implementării acestui sistem, întrucât vom ţine seama de cetăţenii municipiului, iar pentru a le facilita adaptarea la acest sistem nou de taxare a parcărilor cu plată în primele două săptămâni de funcţionare nu vor fi sancţionati pentru prima dată cei care vor staţiona cu tichete şi abonamente nevalidate, neafişate corespunzător sau neconforme,  cât şi inclusiv pentru neplata parcării, iar trecerea de la vechiul sistem de taxare la cel implementat de societatea noastră se va face treptat. În speranţa că pe această cale am reuşit să înlăturăm o mare parte din confuziile şi nemulţumirile existente vizavi de implementarea şi funcţionarea celor două activităţi, vă mulţumim pentru înţelegere, vă asigurăm de toată consideraţia noastră faţă de cetăţenii municipiului, şi totodată vă anunţăm că, începând cu luna februarie 2012, vor fi puse în vânzare tichetele şi abonamentele pentru parcările cu plată“.Comentarii 2

Vă mulțumim pentru comentariul dumneavoastra. - comentariul va fi verificat de catre un editor si numai in cazul aprobarii va aparea pe site.

 
1000
/1000 caractere ramase

versiunea HTML a comentariilor
Mai multe stiri din categoria CAON Stirile judetului Caras-Severin
Gunoiul aruncat în ograda TMK sfidează orice bun simţ! Autorităţile tac!
REŞIŢA - Conducerea TMK-Reşiţa a sesizat în repetate rânduri situaţia sfidătoare referitoare la faptul că [...] mai multe »
O tânără a încasat bătaie în stradă până a ajuns la spital
REŞIŢA - S-a întâmplat marţi, 20 august, în plină zi, pe Calea Caransebeşului din Reşiţa, când oamenii legii [...] mai multe »
Templul lui Apollo este pe drumul dintre Caransebeş şi Oţelu Roşu
CARANSEBEŞ - Arheologul Adrian Ardeţ, de la Muzeul Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă din [...] mai multe »
Şi chinezii vor în România! În drum spre Germania…
GRĂDINARI - O familie de chinezi a ajuns în judeţul nostru după ce a traversat lumea cu avionul, a călătorit cu [...] mai multe »
Şi-au furat singuri tinereţea
BOCŞA - La o vârstă la care mulţi dintre noi încă mai cântam „Floricele pe câmpii“, trei cărăşeni s-au [...] mai multe »
Au confiscat două tone de tutun
MOLDOVA NOUĂ - Performanţa a fost realizată de autorităţi din depozitul dezafectat al unei foste fabrici de [...] mai multe »
Jandarmul care a desenat zâmbetul pe chipul unui copil
REŞIŢA - S-a întâmplat în Reşiţa şi nu contează cum se numeşte jandarmul, contează că mai există oameni [...] mai multe »
Coco Galescu, mesaj dureros după moartea lui Zsolt Török
CARANSEBEȘ - Prieten cu cel care a decedat în urmă cu câteva zile în Munții Făgăraș, renumitul alpinist [...] mai multe »
SANITAS Caraș-Severin propune soluţii pentru impasul financiar al SJU
REŞIŢA - Reprezentanţii sindicatului SANITAS CS s-au adresat instanţei pentru restituirea sumelor neacordate [...] mai multe »
Mai multe din categorie »

AutentificareTi-ai uitat parola?
Inregistrare user nou

Autentificati-va sau adaugati un comentariu pe CAON.ro

Autentificati-va pe CAON.ro:
Ti-ai uitat parola?

Comentati pe CAON.ro:

Completati numele si e-mailul dvs. in casutele de mai sus pentru a putea comenta ca utilizator neinregistrat.

Inregistrare user nou