Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Autoritățile reșițene cred că au găsit mierea la care vor roi investitorii precum albinele… Proiectul intitulat inițial „Nova Țerova” are toate șansele să devină, cât de curând, paradisul investitorilor, iar concluzia nu ne aparține, fiind trasă după o îndelungă perioadă de analize făcute asupra unor obiective similare din alte orașe mari ale țării.

Iată că Reșița are în sfârșit această șansă, după mai mulți ani autoritățile și-au dat cu capul de pereți pentru a aduce investitorii care mai repede plecau decât se lăsau înduplecați să vină în vizită. Deși, culmea, „cazarea” și „coacerea” unei investiții pe Valea Țerovei devenise chiar un chilipir, în sensul că autoritățile locale scăzuseră treptat prețul concesiunii până la limita gratuității, care însă n-ar fi fost permisă de legislația europeană, potrivit municipalității.

Reprezentanții municipalității reșițene au făcut o vizită Parcului Industrial Ploiești și Parcului Industrial Prejmer din județul Brașov, și au găsit ce-i lipsește Văii Țerovei: investitorii. În Ploiești, parcul are 162 hectare, iar numărul actual al posturilor este undeva între 8.000-8.500, societatea care administrează obiectivul având în clipa de față un personal cuprins între 30 și 40 de angajați. Obiectivul din Brașov are 83 de hectare, suprafața fiind ocupată în proporție de 70%, iar numărul locurilor de muncă este situat undeva în jurul cifrei de 2.000.

Fără a se prezenta un preț mediu, „Unele parcele s-au vândut cu 22 de euro/mp”, se arată într-o informare legată de deplasarea în cele două parcuri, purtând semnătura mai multor șefi de direcții și servicii din cadrul municipalității (Titiana Cătană, directorul executiv al Direcției Tehnice, Valeria Bilț, șeful Serviciului Public pentru Întreținerea Patrimoniului Consiliului Local, Florin Brabete, șeful Serviciului Public de Impozite și Taxe, și Augustina Lotoroşanu, șeful Serviciului de Investiții și Achiziții Publice din cadrul Primăriei Reșița). Și chiar dacă unele parcele au fost vândute în ambele locații, ploieștenii au precizat că, din experiența lor, nu recomandă vânzarea, pentru că o concesiune aduce profituri anuale.

Documentul emis de municipalitate se încheie cu indiciul care va transforma Valea Țerovei într-un fel de miere după care vor veni investitorii precum albinele: „În momentul în care se va obține titlul de «parc industrial», în condițiile legii, se vor putea acorda scutiri de la plata impozitului pe teren și pe clădiri, în baza Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal”. Cu alte cuvinte, miracolul investițional se va produce pe malurile Bârzavei după ce aleșii urbei vor obține titlul de „parc industrial” în loc de cel de „zonă industrială” pentru Valea Țerovei

Antoniu Mocanu