Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Simplu, pentru că locatarii acestora nu cad de acord să-şi semneze actele de finanţare. Asta spunea primarul Ioan Popa într-o discuţie despre proiectele Reşiţei

„Ce avem noi acum pe hârtie? Şi asta o s-o şi punem pe site, să vedeţi că nu sunt vorbe în vânt şi scrieri în vânt. Peste 60 de proiecte cu valoare de peste 145 de milioane de euro, din care 4,8 milioane e contribuţia noastră. Marea şansă este că pe proiectele europene contribuţia noastră, la marea majoritate, este de doar 2%, pentru că altfel am avea mari probleme să le implementăm. Cea mai mare contribuţie a noastră pe proiectele europene este pe anvelopările de blocuri private, unde contribuţia noastră este de 25%. Şi, în plus, suportăm noi procentul de 20% al persoanelor, pe cinci ani. Le dăm un fel de credit, iar asta înseamnă pentru noi un cost de peste 40%. Dar, «din fericire» – şi pun ghilimelele de rigoare –, foarte mulţi locatari de blocuri nu s-au înţeles între ei să semneze că vor să-şi anvelopeze blocurile, şi nu sunt atât de multe. Cred că aţi sesizat ironia. Aş fi vrut să le facem pe toate, cel puţin pe cele de pe bulevard, care se văd şi multe dintre ele sunt gri şi urâte, dar oamenii, dacă nu semnează toţi şi nu sunt de acord, nu poţi să le faci. Foarte multe dintre ele s-au prăpădit pentru că asociaţiile de locatari n-au reuşit să-şi adune semnăturile“.

Edilul a vorbit despre sprijinul din partea structurilor externe: „Din fonduri europene avem 49 de proiecte, 111 milioane de euro, pe PNDL sunt 12 proiecte – 17 milioane, şi două mari le avem cu Banca Europeană de Investiţii, cu care avem o relaţie bună. Am fost la Luxemburg acum un an, m-am întâlnit cu o doamnă din Braşov care este în board-ul director al BEI. Ne sprijină atât ei, cât şi Banca Mondială. În cazul în care avem nevoie de finanţări, ne ajută“.