Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Dacă aveţi un copiator sau cinci porci în gospodărie, vă puteţi lua adio de la subvenţiile la încălzire.Ministerul Muncii a postat pe site-ul oficial textul integral pentru un proiect de Ordonanţă de Urgenţă privind măsurile de protecţie socială în perioada sezonului rece. Cu alte cuvinte, se doreşte legiferarea unei noi modalităţi de acordare a acestor subvenţii. Proiectul se află în faza de dezbatere publică, astfel că propunerile şi sugestiile pot fi trimise până joi la Ministerul Muncii. Dacă nu sunt, proiectul va fi adoptat ca Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului (OUG).

Ca o noutate, se confirmă intenţia declarată a Guvernului de a elimina subvenţia generală a gigacaloriei şi înlocuirea acesteia cu ajutoarele date celor mai vulnerabili dintre români. Adică cei care utilizează pentru încălzirea locuinţei energie termică furnizată în sistem centralizat şi care au un venit net mediu lunar pe membru de familie de până la 786, respectiv de 1.082 de lei în cazul persoanei.

Totuşi, pe lista bunurilor care nu sunt considerate de strictă necesitate şi astfel posesorii lor nu pot fi ajutaţi să-şi plătească facturile, conform HG nr.50/2011 se regăsesc, printre altele, boxe audio, copiatoare, două ha de teren extravilan de familie sau… cinci porci. Astfel, dacă dă ghinionul peste un român care are o scroafă şi-i fată chiar acum patru purcei, ori îi mănâncă repede, ori spune adio ajutorului de încălzire!

Beneficiază de subvenţii familiile şi persoanele singure, cetăţeni români, precum şi cetăţeni străini ori apatrizi cu domiciliul sau, după caz, reşedinţa în România, stabilită în condiţiile legislaţiei române. Cu condiţia ca acesta să fie solicitat numai pentru locuinţa de domiciliu sau, după caz, de reşedinţă a acestora. Astfel, nu se consideră locuinţă instituţiile de asistenţă socială sau alte aşezăminte cu caracter social, inclusiv cele înfiinţate şi administrate de cultele religioase cu scop monahal.

Pentru beneficiarii de ajutor social stabilit potrivit prevederilor Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, compensarea procentuală se acordă în proporţie de 100%. Dacă în cazul celor ce se încălzesc cu agent termic de la CET-uri reducerea din factură se va face procentual, pentru cei ce utilizează la încălzirea locuinţei gaze naturale reducerile se fac altfel.

Pentru venituri de până la 155 lei se acordă o sumă de 262 lei; între 155,1 şi 210 lei -162 lei; între 210,1 şi 260 lei – 137 lei; între 260,1 şi 310 lei – 112 lei; între 310,1 şi 355 lei – 87 lei; între 355,1 şi 425 lei – 62 lei; între 425,1 şi 480 lei – 44 lei; între 480,1 şi 540 lei – 31 lei şi pentru cei cu venit pe membru de familie între 540,1 şi 615 lei – 19 lei/lunar.

Anca Preda