Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Cine îndrăzneşte, primeşte, concluziona primarul Ioan Popa după ce ne-a povestit cum un invitat venit la schi i-a dat ideea obţinerii finanţării.

După cum se ştie, Reşiţa este primul oraş din regiune care a reuşit să câştige un proiect pe retrospective. Astfel, nu mai puţin de 10 milioane de euro vor veni în urbe, fiind atrase pentru mai multe iniţiative grupate la un loc cu Centrul Civic, a cărui reabilitare şi regândire a atras în jur de 6 milioane de euro, care se vor reflecta, în primul rând, în dale adevărate în locul biscuiţilor chinezeşti de unică folosinţă – cum îi numeşte primarul Ioan Popa –, care pavează acum piaţa centrală.

Promenada care a prins deja contur, care ne-a costat undeva la 2,3 milioane de lei, este cea care ne-a atras câştigarea pachetului de retrospective, iar banii vor fi recuperaţi din finanţarea europeană, după spusele primarului municipiului: „Promenada a fost undeva la 2,3 milioane de lei, şi cam ăştia va trebui să-i primim acum; studiile de fezabilitate toate, proiectele tehnice toate; şi primim şi toate studiile de fezabilitate de la cele cinci licee pe care le-am câştigat, primim banii pe ele, şi banii de consultanţă“. Potrivit spuselor şefului administrativului reşiţean, fiecare regiune a beneficiat de o redistribuire de câte 70 de milioane de euro, bani puşi la dispoziţia municipalităţilor reşedinţă de judeţ. Şi dacă în alte zone banii au fost imediat atraşi pe proiecte, în Vest, doar Reşiţa a reuşit această performanţă.

Ioan Popa a explicat că Reşiţa a avut şansa celor 10 milioane de euro, în principal pentru Centrul Civic, pentru că avea în derulare proiectul cu promenada: „Ideea este că trebuiau să fie proiecte în derulare. Timişoara a avut un proiect, cu reabilitarea unor tramvaie, circa 8 milioane de euro, dar nu au depăşit faza de eligibilitate“.

Dar de unde a pornit reuşita Reşiţei? Edilul a detaliat: „Aici, vă spun sincer, unul dintre meritele cele mai importante pentru proiectul ăsta îl are Ilie Bolojan, care în martie 2018 a fost la schi la mine, invitatul meu, a venit la Primărie, i-am spus ce facem, cum facem, şi el atunci mi-a zis: «Ai ceva proiecte în lucru?» Da. «Dă-i, pune pe ele, scrie şi altele, şi depune-le şi pe ele şi ai să câştigi banii» Nu mi-a venit să cred la vremea respectivă că o să putem să avem şanse din martie, până în decembrie. Le-am depus în 15 octombrie, am lucrat într-o viteză extraordinară pe acele studii de fezabilitate, pe şase străzi şi Centrul Civic. Şi uite că cine îndrăzneşte, primeşte“.