Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Dacă deponeul de la Lupac ar fi fost deschis şi funcţional, municipalitatea n-ar mai fi aruncat banii, timp de doi ani, pe transportul gunoiului la Oradea. Însă primarul este decis să dea în judecată fie ADI-ul din care nu poate ieşi, fie Consiliul Judeţean.

Aleşii reşiţenilor sunt decişi să acţioneze în instanţă pe oricine, doar să scoată cele 1,5 milioane de euro aruncate pe transportul gunoiului la Oradea. De fapt, lunar, municipalitatea plăteşte o subvenţie de circa 200.000 de lei pentru drumul de 300 de kilometri, iar acum s-a văzut obligată să aprobe o majorare a tarifelor pe care le achită cetăţenii.

„Gunoiul se duce în sus de la 8 lei cu TVA pe cetăţean, la 10,50 lei pe cetăţean din două raţiuni: una este o taxă impusă de Agenţia de Mediu, tot de Guvern, de 30 de lei pe tonă, care, împrăştiată, la nivel de cetăţean, ajunge undeva la 2 lei pe cetăţean; şi cealaltă bucată de 50 de bani – un leu e legată de faptul că s-au majorat salariul minim pe economie, combustibilii, consumurile companiei, pe care trebuie să le acceptăm. Ei ne solicită asta deja de un an şi ceva, şi am încercat să temporizăm această majorare pentru că am crezut că se schimbă operatorul, şi în locul lui Brantner vine altcineva, dar se pare că încă mergem cu Brantner înainte şi nu putem să-i păcălim“, spunea primarul Ioan Popa.

Însă municipalitatea promite să ia şi alte măsuri pentru recuperarea banilor cheltuiţi inutil, inclusiv intentarea unui proces fie Consiliului Judeţean, fie Asociaţiei de Dezvoltare Intracomunitară. Edilul şef detaliază: „Primăria plăteşte o subvenţie de circa 200.000 de lei pe lună pentru transportul gunoiului de aici la Oradea. Noi cărăm 1.500 de tone de gunoi pe lună la Oradea! Cumulatul, pe ultimii doi ani, depăşeşte 1,5 milioane de euro. Noi suntem acum, cu juriştii noştri, în discuţii, să încercăm să acţionăm în instanţă pe cineva, trebuie să vedem pe cine: dacă acţionăm ADI-ul, dacă acţionăm Consiliul Judeţean ca acţionar majoritar în povestea asta. Până la urmă trebuie să plătească faptul că noi nu putem să ducem gunoiul aici la 3 sau 5 kilometri la Lupac, şi-l ducem 300 de kilometri“.

Municipalitatea mizează pe recuperarea banilor. „Dacă juridic se poate, o vom face, evident. De ce să renunţ la 1,5 milioane de euro? (…) Pentru că nu pot ieşi din ADI! Această asociere, Agenţie de Dezvoltare Intracomunitară, a fost făcută de aşa manieră încât nimeni nu poate ieşi din ea. Eu, la ora asta, vă spun că gunoiul este o afacere profitabilă în toată lumea! Deci din gunoi se fac bani, din plastic, din hârtie, din reciclabil. Şi dacă eu nu pot să mi-l gestionez singur şi sunt obligat să stau într-un sistem care nu funcţionează cum trebuie, am tot dreptul să solicit despăgubiri pentru că nu e pus în funcţiune“, a conchis primarul Ioan Popa.