Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Forumul Democratic al Germanilor din județul Caraș-Severin lansează un nou proiect cultural pentru municipiul de pe Bârzava. Este vorba despre proiectul „Cultură și artă în Reșița Montană“, care se va derula până în anul 2021, când vom sărbători cu toții 250 de ani de industrie la Reșița.

În cadrul proiectului vor avea loc diferite manifestări de cultură muzicală, expoziții de artă plastică, întâlniri literare și de dezbateri spirituale și culturale, care se vor desfășura în Reșița veche, sau Reșița Montană cum era oficial în urmă cu mulți ani.

Prima manifestare în cadrul acestui nou proiect va fi un concert de muzică de orgă la Biserica romano-catolică „Maria Zăpezii”, care se va desfășura luni, 11 septembrie, începând cu orele 19.30. Protagonistul concertului va fi dr. Franz Metz din München, Germania, care va interpreta piese muzicale de Johann Sebastian Bach (1685 – 1750), Wolfgang Amadeus Mozart (1756 – 1791), Franz Liszt (1811 – 1886), Guido Pogatschnigg (1867 – 1937), Antalffy-Zsiross Dezsö (1885 – 1945) și Leon Boëllmann (1862 – 1897).

Pe lângă activitatea de organist, Franz Metz este și muzicolog și dirijor, în centrul atenției stând muzica secolelor XVIII și XIX din Banat. O serie de compozitori din Banat au fost descoperiți de el, lucrări care au fost ulterior publicate și interpretate în primă audiție: Franz Limmer, Johann Michael Haydn, Vincenz Maschek, Pogatschnigg, Wilhelm Ferch, Conrad Paul Wusching, Franz Hybl, Anton Horner, Josef Weikert, Wilhelm Schwach, Georg Müller, Eduard August Molnar și mulți alții. Lucrările sale muzicologice sunt publicate în mai multe țări. „Prezența Dumneavoastră la concertul de orgă de luni, 11 septembrie, care se va desfășura la Biserica romano-catolică „Maria Zăpezii”, începând cu orele 19.30 ne va onora!“, ne-a spus Erwin Josef Ţigla, preşedintele FDG Caraş-Severin.