Caraş-Severin, Romania

BOCŞA – Unele instituţii îşi deschid porţile pentru copii şi tineri în săptămâna „Şcoala altfel”, altele caută să-i atragă prin acţiuni.

Pentru a veni în întâmpinarea săptămânii „Şcoala altfel” – în cadrul căreia instituţiile de învăţământ se orientează şi mai mult spre activităţile extracurriculare – Casa Orăşenească de Cultură din Bocşa îşi deschide porţile cu o iniţiativă complementară intitulată „Săptămâna altfel”, derulată în perioada 7-11 aprilie.

Programul cuprinde, marţi, 8 aprilie, de la ora 10.00, în sala de spectacole a Casei, recitalul educativ „Vioara, regina muzicii”, oferit de Filarmonica „Banatul” din Timișoara, susținut de Johnny Bota – vioară şi Toni Khun – claviaturi. Potrivit lui Ioan Liuţ, şef de serviciu la casa de cultură, evenimentul se doreşte a fi o altfel de lecţie deschisă spre muzică: „Muzica, una dintre cele şapte arte, merită auzită de toată lumea, dar mai ales trebuie învăţată şi înţeleasă de cele mai tinere generaţii. Filarmonica «Banatul» din Timişoara, cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Bocşa, şi al Casei Orăşeneşti de Cultură, oferă un recital educativ tuturor instituţiilor de învăţământ din oraş, dar nu numai acestora. Recitalul, sugestiv intitulat «Vioara, regina muzicii» îi are ca protagonişti pe doi dintre cei mai cunoscuţi instrumentişti ai Banatului, Johnny Bota – vioară şi Toni Khun – claviaturi. Recunoscuţi ca şi interpreţi de jazz, sunt membri ai Filarmonicii «Banatul» din Timișoara, profesori de muzică, printre primii instrumentişti care au concertat la Festivalul de Jazz de la Gărâna”. Preţul unui bilet este de 5 lei.

Miercuri, 9 aprilie, programul debutează la ora 10.00, tot în sala de spectacole a Casei, şi cuprinde proiecţie de filme documentare etnografice, premiate la festivalurile naţionale şi internaţionale de gen, realizate în Banatul Montan. Lista filmelor cuprinde „Măsuratul oilor” (produs în 2010) şi „Ignatul” (produs în 2012).

Vineri, 11 aprilie, între orele 10.00 şi 17.00, sala de spectacole a Casei de Cultură găzduieşte Târgul de Paşte, o expoziţie cu vânzare destinată publicului larg, cuprinzând felicitări şi ornamente specifice, realizate de elevi şi preşcolari de la instituţiile bocşene de învăţământ. În plus, în toată perioada, Sala muzeală „Constantin Lucaci – Spaţiu şi lumină” va fi deschisă publicului vizitator între orele 9.00 şi 16.00.

De asemenea, Biblioteca Orăşenească „Tata Oancea” din Bocşa şi-a manifestat, ca în fiecare an, deschiderea spre acţiunile pe care mediul şcolar doreşte să le realizeze în parteneriat, în cadrul săptămânii „Şcoala altfel”.